Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje tradicije
  • 04.09.2013.

11. stanarski susreti

Cilj održavanja manifestacije je očuvanje stanova, starih običaja, načina života, starih dječjih igara, narodnih jela i šokačkog govora

  • 381
  • 32
  • 0

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede organizirala je 11. po redu tradicijsku manifestaciju Stanarski susreti na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zadruge Salić u Babinoj Gredi.

Cilj održavanja te manifestacije je očuvanje stanova, starih običaja, načina života, starih dječjih igara, narodnih jela i šokačkog govora. Kroz natjecanje stanara, stanarica i djece te kroz discipline koje su radnog i zabavnog karaktera, sudionici Stanarskih susreta svake se godine vraćaju u blisku prošlost stanarskog življenja.

Prema riječima predsjednika Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede Ilije Babića, stanovi su oduvijek bili ponos Šokadije. "Od pamtivijeka su svojom ljepotom kitili našu Slavoniju i davali joj posebnu čar, živost i bogatstvo. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu bi tu provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva bi na stan dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu", kaže Ilija Babić.

Prema njegovim riječima, u današnje vrijeme, kada se živi ubrzano, a ljudi su sve više izloženi stresu, život na stanovima nudi obilje mira i tišine, daleko od buke i asfalta i zato su njegovi stanovnici živjeli iznimno zadovoljim životom, budili se u cvrkut ptica i kukurikanje pijetlova, a na počinak odlazili umorni ali zadovoljni.

Nekada je na području Babine Grede bilo oko 350, a danas je ostalo očuvanih tek dvadesetak stanova koji su u uporabnoj funkciji.

Ove godine je u sklopu manifestacije prezentirano tridesetak natjecateljskih disciplina u kategorijama: kuharica, čobanica, čobana i stanara. Dok su se stanarice natjecale u pripremanju starinske večere, stanari su se okušali u đelanju vinca, dubljenju i pravljenju kulaka, zađelivanju kolića za jabučice, cipanju jasenovih oblica maljem, sikerom i drvenim klinom te prirezivanju drva za šporet.

U ime Vukovarsko-srijemske županije nazočne je pozdravio pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj gospodin Andrija Matić, koji je u govoru naglasio važnost sela i seoskoga prostora te izrazio nadu da ćemo biti dovoljno sposobni i odgovorni da iskoristimo mogućnosti koje su najavljene u Programu ruralnoga razvoja RH za programsko razdoblje 2014. - 2020. "Babogredci svjedoče da vole, hoće i mogu pa je prilika i da budu među najuspješnijima", ustvrdio je Matić. Nazočne je pozdravio i načelnik općine Babina Greda Josip Krnić, ustvrdivši kako je Babina Greda postala seoska kulturna metropola Slavonije.


Tagovi

Josip Krnić Stanarski susreti Babina Greda Ilija Babić Stanarice Baština Stari običaji Andrija Matić Šokadija Vukovarsko-srijemska županija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]