• Javno savjetovanje
  • 04.12.2018. 12:10

Zbog zaštite srdela u mrijestu zabrana ribolova srdelarom od 18. prosinca?

Komentirajte! Otvoreno je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom!

Foto: Bigstockphoto/goghy73
  • 108
  • 8
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o izmjenama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom

Kako objašnjavaju, zbog zaštite srdele u mrijestu Ministarstvo poljoprivrede već dugi niz godina u zimskom razdoblju (prosinac - siječanj) provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske. Prijedlogom Pravilnika o izmjenama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom predlaže se da ova zabrana stupi na snagu 18. prosinca 2018. godine u 12:00 sati te da završi 15. siječnja 2019. godine u 24:00 sata. Također, kao što je to i do sad bio slučaj, planirano je omogućiti i ograničenu iznimku za mala plovila, te na ovaj način plovilima manjima od 12 metara preko svega omogućiti ribolov do 24. prosinca 2018. godine u 12:00 sati sve kako bi se omogućila dostupnost sitne plave ribe tijekom božićnih blagdana.

Nadalje, ranije spomenutu zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice – srdelare koja se ponavlja svake godine na nacionalnoj razini potrebno je dodatno ojačati uslijed obveza koje proizlaze iz odredbi GFCM Preporuke GFCM/42/2018/8 o uspostavi daljnjih izvanrednih mjera upravljanja za stokove male plave ribe u Jadranu koje podrazumijevaju provedbu privremene obustave ribolova tijekom najmanje 30 dana u kontinuitetu s ciljem zaštite područja hranilišta i mrjestilišta srdele u zimskom periodu, a inćuna u proljetno - ljetnom periodu. Imajući ovo u vidu, a kako bi zaštita stoka srdele u mrijestu bila što učinkovitija, planirano je privremenu obustavu ribolovne aktivnosti okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom izravno nastaviti tijekom razdoblja od 16. siječnja 2019. godine u 00:00 sati do 14. veljače 2019. godine u 24:00 sata.

S ciljem daljnjeg osnaživanja zaštite stoka srdele, Pravilnikom je planirano zadržati i ograničenje ribolovnog napora i ulova čime bi se u razdoblju od 15. veljače 2019. godine u 00:00 sati do 28. veljače 2019. godine u 12:00 sati ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35 tona male plave ribe po plovilu.

Savjetovanje je otvoreno do: 11.12.2018.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Javno savjetovanje Gospodarski ribolov Pravilnik Srdela Zaštita srdela


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi