Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugroženi ribnjaci
  • 18.08.2017. 10:30

Zbog suše započeo prinudni izlov ribe, kilaža premala

Ribnjaci presušuju, a riba zbog nedostatka kisika slabo napreduje i ugiba. Pitanje je koliko će je biti za izvoz, ali i domaće tržište.

Foto: Pixabay/jamie_nakamura
  • 1.614
  • 122
  • 0

Petnaestak tisuća hektara slatkovodnih ribnjaka ugroženo je zbog ovogodišnje suše. Ribnjaci presušuju, a riba zbog nedostatka kisika slabo napreduje i ugiba.

Vlasnici ribnjaka strahuju da na jesen, kada počinje izlov slatkovodne ribe za Italiju, Njemačku i druga tržišta Europske Unije, ribe neće biti dovoljno. Nastavi li se sušno razdoblje, neće je biti ni za domaće potrebe, javlja HRT.

Dubina vode samo 40 centimetara

Ekstremna suša na ribnjacima nadomak Čazme mogla bi biti kobna za proizvođače. Dubina vode je, umjesto metar i pol, tek 40 centimetara. Kako zbog visokih temperatura bujaju alge, ribari svakodnevno bacaju vapno, motori upuhuju zrak. Čini se sve kako bi riba imala dovoljno kisika.

No, koliko će riba izdržati veliko je pitanje, stoga je počeo prinudni izlov. Inače, do onog pravog treba još mjesec i pol pa je riba daleko od poželjne konzumne težine.

Teže u ribnjacima koji ovise o kiši

Stanje je posebice teško na ribnjacima koji nisu spojeni na rijeke i rukavce, nego ovise o oborinama, odnosno kiši koja nije obilnije padala mjesecima. Jedan od takvih je u Dubravi pokraj Vrbovca, gdje se vide pravi razmjeri katastrofe.

Mnogo manje šarana za izvoz

Teško je i na najvećim domaćim ribnjacima, onima u Kanjiškoj Ivi. Samo šarana proizvedu više od 700 tona, no ove godine bit će ga znatno manje. Pa ćemo umjesto lanjskih 400 tona, ove godine u Italiju, Njemačku, Češku i druge zemlje Unije izvesti mnogo manje.

Pitanje je, kažu slatkovodni ribnjičari, hoće li šarana, smuđa i štuke biti dovoljno i za domaće tržište.

Foto: Pixabay/jamie_nakamura


Tagovi

Ribogojstvo Uzgoj ribe Suša u ribnjacima Šaran Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚