Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obustava ribolova
  • 25.11.2020. 16:30

Zbog pandemije Covid-19 nova privremena obustava ribolova

Sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama – koćama i okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama, navode iz Ministarstva.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
  • 1.151
  • 73
  • 0

Ponovno će se provoditi privremena obustava ribolova radi izvanrednih okolnosti izazvanih širenjem pandemije Covid-19, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama – koćama od 20. studenoga do 31. prosinca i okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama od 1. do 31. prosinca", pojašnjavaju dodajući da obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u njoj.

Kako podsjećaju, provedba ovih mjera je počela u travnju, a do sada je u njima sudjelovalo 302 korisnika kojima je dodijeljeno 16,5 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna.

"Cilj privremenih obustava ribolova je uvijek isti, zaštititi ribolovnu flotu i ribarstvo te osigurati tržište od značajnog pada vrijednosti te posljedično prekomjerni izlov i iskorištavanje ribolovnih resursa", stoji u priopćenju. 

Podsjećaju i da je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem bila jedna od inicijatorica promjene postojećeg okvira mjera u sklopu Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Izmjenama se omogućilo financiranje obustave ribolova proglašene kao izvanredne mjere uslijed situacije uzrokovane korona virusom, bez primjene dotadašnjeg vremenskog ograničenja od maksimalno 6 mjeseci, i to isključivo za privremena ograničenja radi zaštite resursa.

Obustave su, pak, omogućile ribarima koji koriste male, pasivne alate, i koji svoje ulove pretežito plasiraju u ribarnice i restorane da ostvare lakši put do potrošača. U situaciji nemogućnosti izvoza i prodaje ribe restoranima povećala se prodaja s ribarskih plovila i na ribarnicama. Također, nije došlo do velikog pada cijene, distribucija je ubrzana, a potrebe tržišta zadovoljene.

"Posljedično obustavi očekuje se i bolja slika stanja male plave ribe", zaključuju iz Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Privremene obustave ribolova Koća Srdelar Covid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]