AgroKlub.com

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ribarstvo » Zakon o akvakulturi na javnom savjetovanju

Zakon o akvakulturi na javnom savjetovanju

Javno savjetovanje

Zakon o akvakulturi na javnom savjetovanju

Datum: 27.04.2017. 08:30

Kategorija:

Ribarstvo, Financiranje

Zakonom o akvakulturi će se stvoriti jedinstveni pravni okvir za regulaciju ove djelatnosti, te njegovo izdvajanje iz regulative koja uređuje ribolov.

Otvoreno je novo savjetovanje koje je moguće pronaći na poveznici.

Tema savjetovanja je Nacrt prijedloga Zakona o akvakulturi. Djelatnost akvakulture trenutno je uređena odredbama Zakona o morskom ribarstvu (Narodne novine br. 81/13, 14/14 i 152/14), u dijelu koji se odnosi na uzgoj u moru, te odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu (Narodne novine br. 106/01, 7/03, 174/04, 10/05-ispravak i 49/05-pročišćeni tekst, 14/14), u dijelu koji se odnosi na uzgoj u kopnenim vodama.

Provedba odrednica EU na nacionalnoj razini

S obzirom da je od vremena kada su na snagu stupili navedeni Zakoni, reformirana Zajednička ribarstvena politika EU, kao i izrađen Nacionalni strateški plan razvoja akvakulture za razdoblje 2014.- 2020., ukazala se potreba za prilagodbom zakonskog okvira te za doradom pojedinih tehničkih elemenata vezanih uz provedbu odrednica EU na nacionalnoj razini.

Jedinstveni pravni okvir

Zakon o akvakulturi postavlja okvir za provedbu uredbi Europske unije koje se odnose na akvakulturu, te na nacionalnoj razini utvrđuje pravila vezana uz način i uvjete obavljanja akvakulture, prikupljanje podataka, tržište i potpore u akvakulturi, vođenje potrebnih registara, nadzor i inspekciju, kao i druga pitanja bitna za akvakulturu.

Zakonom o akvakulturi će se stvoriti jedinstveni pravni okvir za regulaciju ove djelatnosti, te njegovo izdvajanje iz regulative koja uređuje ribolov, kako bi se omogućio održivi razvoj akvakulture u odnosu na prostornu komponentu, pojednostavili administrativni postupci, omogućila modernizacija i diversifikacija proizvodnje, odnosno potakla kompetitivnost djelatnosti.

Savjetovanje je otvoreno do 26. svibnja 2017.

Foto: pixabay.com

Broj pregleda članka: 567; Uspješnost članka: 32.35

Tagovi: Zakon, Savjetovanje, Akvakultura

Ključne riječi članka: zakon, o, akvakulturi, na, javnom, savjetovanju, akvakulturi, akvakulture, okvir, razini, nacionalnoj, zakona, nacionalnoj razini, jedinstveni pravni okvir, ribarstvu narodne novine


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (40%)

Isuzu D-Max (8%)

Mitsubishi L200 (4%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 102

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »