Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarska politika
  • 17.12.2013. 19:23

Zabranjeno vraćanje ribljih vrsta natrag u more

Kako će se na hrvatske ribare odraziti nova pravila o ribarskoj politici?

Foto: freepik.com
  • 453
  • 37
  • 0

Europski parlament donio je novu ribarsku politiku te nova tržišna pravila na području ribarstva. Zabranjeno je naime, vraćanje neželjenih ribljih vrsta, bilo zbog njihove veličine ili vrste, natrag u more, što je dosad bila uobičajena praksa. Prema dogovoru iz svibnja, članice EU-a moraju do 2015. godine donijeti održive ribarske kvote. Nova tržišna pravila na području ribarstva ribare obvezuju da kupce informiraju o porijeklu ribe, a nužno je i pružanje informacije o opremi za ulov ribe. Kako bi se spriječilo uništavanje dubokomorskih staništa, Europska komisija će nakon ocjene stanja u trajanju od četiri godine, moći potpuno zabraniti dubokomorski ribolov, dok je prvotni prijedlog parlamentaraca predviđao opću zabranu dubokomorskog ribolova nakon već dvije godine.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula pozvao je i na uvažavanje "specifičnosti ribolova na Jadranu i Mediteranu" te podržao odredbe o smanjenju neželjenog ulova na minimum. Istaknuo je kako je na Jadranu riječ o ribolovu koji iskorištava velik broj vrsta bez jedinstvenog ciljanog ribljeg fonda, zbog čega je teže selektivno loviti. Također je naglasio da su u Hrvatskoj ribarske zadruge tipičan oblik organizacije proizvođača te da razlike među članicama treba uzeti u obzir, a upozorio je i na problem depopulacije hrvatskih otoka.

Foto: freepik.com


Tagovi

Ribarska politika Dubokomorski ribolov Tonino Picula Ribarske kvote Oprema za ulov Zadruga

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]