• Savjetovanje
  • 24.08.2019. 12:00

Zabrana ribolova koćom na mjesec dana

Otvoreno je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom - koćom u 2019. godini

Foto: Pixabay/brigwa
  • 1.688
  • 87
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom - koćom u 2019. godini.

Ovim pravilnikom propisuje se zabrana ribolova pridnenom povlačnom mrežom - koćom u razdoblju od 16. rujna 2019. godine u 00:00 sati do 15. listopada 2019. godine u 24:00 sata na područjima ribolovnih zona C, D i dijelu zone E. Obustava ribolova se slijedom znanstvenog savjeta provodi od 2015. godine na području otvorenog srednjeg Jadrana (ribolovne zone C i D), a od 2016. godine navedena mjera obuhvaća i dio ribolovne zone E, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Ribolov se obustavlja na mjesec dana i to tijekom rujna i listopada, tj. u vrijeme u kojem je najintenzivniji mrijest oslića, a najveći postotak ženki škampa nosi vanjska jaja. Na ovaj način se postiže maksimalni učinak u zaštiti ribolovnih resursa važnih gospodarskih vrsta.

Savjetovanje je otvoreno do: 27.8.2019.


Tagovi

Savjetovanje Zabrana ribolova Povlačna mreža Koća Mrijesšćenje oslića Ribolovni resursi


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.