Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovina na ribarskom savjetovanju
  • 09.08.2014. 12:30

Za ribare i uzgajivače 300 milijuna eura!

Jakovina je najavio da će ribarstvu u Hrvatskoj u sljedećih pet godina na raspolaganju biti više od 300 milijuna eura. Radi se 252 milijuna eura iz proračuna EU plus 25 posto naših sredstva.

  • 401
  • 81
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je u Kalima otvorio 12. po redu znanstveno-stručni skup o ribarstvu koji se organizira u sklopu ovogodišnjih Kualjskih ribarskih noćiTunuara. Na savjetovanju su najavljene nove mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava iz EU fondova za mjere kapitalnog ulaganja u ribarstvo i mjeru povlačenje iz ribarstva. Od kolovoza se hrvatskim ribarima otvaraju fondovi za prvu mogućnost, a od listopada bit će dostupna sredstva za trajno povlačenje iz sektora ribarstva.

12. ribarsko savjetovanje u Kalima

Otvaranje natječaja

"Od 18. kolovoza kreću prvi natječaji iz operativnog programa u visini od pet milijuna eura u akvakulturi, a od listopada kreću natječaji za privremenu ili stalnu obustavu ribolova. Želimo smanjiti ribolovne napore za što je predviđeno 4,7 milijuna eura i namjera je da se time očuva biološka raznolikost mora, ali i da se na taj način omogući onima koji nemaju tehnoloških uvjeta i nemaju dobre rezultate izlova, obeštećenje i da pređu u neku drugu djelatnost ili odu u zasluženu mirovinu. Na taj će ostalim ribarima biti olakšano poslovanje", navodi Jakovina i nastavlja,

Velike nade polažu se u uzgoj. Nakon sjajnih rezultata Adrisova Cromarisa koji je sada među 10 najvećih svjetskih uzgajivača orade i brancina, velika su očekivanja od projekata uzgoja ribe. Je li hrvatsko ribarstvo na prekretnici? Uzgoj treba zamijeniti izlov!

Značajnija sredstva mogu se očekivati od 2015.

"..ove godine nam je na raspolaganju 11,7 milijuna eura. Značajnija sredstva za hrvatsko ribarstvo stajat će nam na raspolaganju od 2015. do 2020. godine. Radi se 252 milijuna eura iz proračuna EU plus 25 posto naših sredstva što je više od 300 milijuna eura koji su na raspolaganju našim ribarima i uzgajivačima, rekao je ministar Tihomir Jakovina. Ante Mišura, novi pomoćnik ministra i čelnik čovjek Uprave za ribarstvo, ocijenio je hrvatsko ribarstvo konkurentnim, kao i značaj partnerskih odnosa sa susjedima.

Suradnja sa susjedima

Ante Mišura

"Naša plivaričarska flota je jaka i konkurenta floti s druge strane Jadrana. Mi radimo s plivaricom, a oni prelagijskom koćom. Mi smo ulaskom u EU dobili smo određene barijere kroz Mediteransku uredbu na koju prije kao zemlja pristupnica nismo imali utjecaja. U sadašnjim pregovorima smo članica te se zajedno sa susjedima možemo izboriti za naše zajedničke. Dobar primjer je sada lov na sitnu plavu ribu gdje smo zajedničkim naporima zaustavili prijedlog da se broj ribolovnih dana od 180 smanji za 90 posto. Takva uredba bi za naše ribarstvo bila kraj", rekao je Mišura.

Naši ribari bi se pak sada, da bi bili konkurentni, trebali orijentirati na suvremene brodove u ribarstvu odnosno imati ekonomične brodove koji bi mogli imati mogućnost prerade, dorade i pripremu za tržište!

Problem je u tome što je ribara previše i ribarima treba veća cijena ribe da bi se od tog posla moglo kvalitetno živjeti. Tu je i problem malih kvota u tunolovu, više se živi od sitne male plave ribe. Zbog niskih cijena ribe, ribari sada tek uspijevaju preživjeti.

Njegove riječi potvrđuju riječi talijanskih ribara s prethodnih savjetovanja koji su istaknuli važnost zajedničke suradnje prema ribarskoj politici EU uz napomenu kako je sjedištu EU Bruxellesu puno bliže Sjeverno more nego Sredozemno i Jadran.

Upitali smo ministra što misli o ruskim sankcijama prema EU

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije želio posebno komentirati slučaj sa zabranom izvoza hrvatskih mandarina na rusko tržište koji je pogodio tvrtku Agrofructus, nakon što je Rusija uvela sankcije prema EU i SAD-u.

"Mi se nalazimo u EU i ono što se odnosi na ostalih 27 zemalja članica odnosi se na nas. Na cijelom slučaju radimo s Ministarstvom vanjskih poslova i nastojat ćemo maksimalno umanjiti potencijalno loše efekte ove kontre mjere Rusije. Kako će se situacija razvijati, vidjet ćemo kroz iduće tjedne i mjesece."


Tagovi

Tihomir Jakovina Ribarstvo Kali Tunuara Bespovratna sredtsva Povlačenje iz ribarstva Projekti Operativni program Ante Mišura Kualjske ribarske noći EU fondovi EU sredstva Državni proračun Suradnja Izvoz mandarina Rusko tržište Sankcije Rus


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.