Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov kitova
  • 27.12.2018. 12:00

Vraćaju se kitolovu pod pritiskom ribara?

Japan je predložio ukidanje 32-godišnje zabrane kitolova kada se u rujnu Međunarodna komisija za kitolov sastala u Brazilu, na svojoj godišnjoj konferenciji. Tada je njihov prijedlog odbijen.

Foto: Pixabay/leeandron
  • 266
  • 43
  • 0

Japanska vlada je u srijedu objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC). U potezu koji je bio očekivan, vlada je priopćila kako će nastaviti komercijalni kitolov od srpnja sljedeće godine, piše dpa

Japan je predložio ukidanje 32-godišnje zabrane kitolova kada se u rujnu Međunarodna komisija za kitolov sastala u Brazilu, na svojoj godišnjoj konferenciji. Tada je njihov prijedlog odbijen. Za to vrijeme, zamjenik japanskog ministra ribarstva, Masaaki Taniai izjavio je kako Tokyo nema izbora nego ispitati sve moguće opcije. 

Pod pritiskom ribara

Treba napomenuti da je vlada u Tokiju bila pod velikim pritiskom lokalnih ribara, da se ponovo pokrene komercijalni kitolov. 

Podsjetimo, IWC je pristao na moratorij na komercijalni kitolov 1986. godine, kako bi zaštitio kitove na rubu izumiranja. No, japanski ribari ipak ulove 450 kitova godišnje. 

"Japanski komercijalni kitolov bit će ograničen na japansko teritorijalno more i isključivi gospodarski pojas, a prestat će loviti kitove u Antartičkom oceanu, odnosno Južnoj polutki", rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za medije nakon odluke vlade, izvijestila je agencija Reuters.

Posebno razočarani na Novom Zelandu i u Australiji

Ovakva odluka o kitolovu naišla je na kritike širom svijeta. Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda, Winston Peters je razočaran odlukom o nastavku kitolova u japanskom isključivom gospodarskom pojasu. "Kitolov je zastarjela i nepotrebna praksa. Nadam se da će Tokio preispitati svoje stajalište i obustaviti kitolov", izjavio je Peters. 

Odlukom je razočarana i Australija koja traži od Tokija da se vrati u IWC. 

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace istaknula je da je japanska odluka protivna stavu međunarodne zajednice, te da je posebice suprotna "potrebi očuvanja budućnosti naših oceana i tih veličanstvenih stvorenja".


Tagovi

Kitolov Izlov Zaštita kitova IWC Japan Izumiranje kitova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs