Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan za Jadran
  • 06.06.2022. 12:00

Višegodišnji plan Europske komisije za Jadransko more je štetan za ribare?

Plan za Jadran uvodi kvote odnosno ograničenja ulova male plave ribe, čulo se na konferenciji u Zadru.

Foto: Boris Stanić (ilustracija)
  • 1.771
  • 49
  • 0

Ribari i znanstvenici nezadovoljni su europskim planom za Jadran, upozorili su u Zadru sudionici konferencije Plan za Jadran - Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Ladislav Ilčić, u suradnji s grupom Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u EP-u.  

Europska komisija donijela je višegodišnji plan za Jadransko more koji je, čulo se, štetan za ribare jer uvodi kvote odnosno ograničenja ulova male plave ribe.

"Plan je donesen bez znanja sudionika u ribarstvu. Takvo ponašanje Europske komisije nije dobro. Jedine učinkovite odluke za ribarstvo i očuvanje zdrave hrane mogu se donijeti u komunikaciji s ljudima na terenu", rekao je Ilčić.

Konferencija je održana u dvije panel-diskusije. U prvoj, o konkretnim nedostatcima postojećih europskih regulativa govorio je Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. On smatra da je jedan od načina rješavanja problema zaštite okoliša i ribarstva da se cjelokupni hrvatski gospodarski pojas strogo zaštiti tako da se zabrani bilo kakav ribolov osim ribolova migratornih vrsta koje nisu povezane s tim pojasom.

Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura pojasnio je situaciju u vezi ribljih stokova i ograničenja korištenja tradicionalnih ribolovnih alata, a Kristina Mišlov govorila je potencijalu ribarstva iz poduzetničke perspektive, istaknuvši kako je hrvatsko ribarstvo na trećemu mjestu izvoznika u sektoru hrane, ali europske administrativne uredbe znatno ograničavaju razvoj.

O zaštiti Jadrana od morskog otpada govorio je Pero Tutman, istraživač sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji je kao najopasnije čimbenike za ekološku održivost izdvojio plastiku te medicinski otpad. Naveo je kako je "more postalo smetlište", a ribari (koćari) nisu dio problema nego rješenja, jer, kako je rekao, najviše uklanjanju taj otpad iz mora.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Plan za Jadran - Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU Plava riba Ladislav Ilčić Ante Mišura Alen Soldo Kristina Mišlov Pero Tutman

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]