Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje ribnjaka
  • 29.05.2022. 09:00
  • Požeško-slavonska, Turnić

Vapnjenje ribnjaka - zašto i kako?

Na ribnjaku u Turniću obavljeno je prvo ovogodišnje vapnjenje, a ekipa Poljoprivredne televizije otkrila je zašto je ono bitno i kako se provodi

Foto: Poljoprivredna TV
  • 2.713
  • 95
  • 0

Proljeće je donijelo radove i u svijetu ribolova. Na ribnjaku u Turniću obavljeno je prvo ovogodišnje vapnjenje, a ekipa Poljoprivredne televizije otkrila je zašto je ono bitno i kako se provodi.

"Vapno odnosno kreč se dodaje radi dezinfekcije ribljeg, ali i biljnog te životinjskog fonda u jezeru", kazao je predsjednik športske ribolovne udruge "Ulovi i pusti Požega", Robert Beble.

Naglasio je da ubija parazite i čuva ribu od većine bolesti, smanjuje se kiselost vode, a ona iz smeđe boje postaje zelenkasta, "Dobra osobina mu je da rastvara izmet ptica i riba te tako stvara biološku hranu za živi svijet u jezeru", dodao je.

Kako kaže, u ovom, prvom vapnjenju bacaju manju dozu kreča u vodu i to ručno. "Prvo ga razmutimo u vodi, što je vrlo bitno napraviti prije bacanja", otkrio je.

Djeluje u vodi od dva do tri tjedna. Nakon toga treba pričekati još toliko i onda se dodaje veća, sezonska količina vapna u jezero, što je za površinu ovog ribnjaka pripisano na oko 800 kilograma. "To bacamo iz čamca i raširimo po cijelom jezeru, Nakon toga svaki mjesec bacamo od 100 do 150 kilograma", napominje.

Vapno je važno u održavanju ribnjaka, no bitno ga je oprezno dodavati kako ne bi došlo do kontra efekta. "Oprezno s njim, ako ne znate kako i koje količine dodati potražite pomoć od stručnih osoba", zaključio je Beble.  

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Vapnjenje Ribnjaci Kreč Dezinfekcija


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]