Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 17.10.2023. 17:00

Uvode se nova pravila u kontroli ribarstva na razini Europske unije

Svi ulovi registrirat će se digitalno uključujući one ostvarene rekreacijskim ribolovom. Također, uvode se strože mjere kontrole za veća plovila putem CCTV kamera, a slijedi i usklađenje sankcije u cijeloj EU.

Foto: Maja Celing Celić
  • 549
  • 19
  • 0

Europski parlament odobrio je nova pravila Europske unije o kontroli ribarstva. Kako su priopćili, u okviru izmijenjenog sustava kontrole pratit će se sva ribarska plovila EU-a i o njihovim ulovima izvješćivati elektroničkim putem kako bi se osigurala potpuna sljedivost.

U skladu s novim pravilima, sva plovila morat će imati uređaj za praćenje koji nacionalnim tijelima omogućuje da ih u redovitim vremenskim razmacima lociraju i identificiraju.

Određena mala plovila mogu biti izuzeta od te obveze do 2030., a sve ribarske flote imat će do četiri godine za prilagodbu tim novim zahtjevima.

Novim zakonodavstvom EU-a pridonijet će se prikupljanju točnijih podataka kako bi se omogućilo bolje upravljanje morskim resursima. Sva plovila EU-a, bez iznimke, morat će se registrirati i prijaviti svoje ulove na digitaliziran način.

Usklađivanje sankcija i granica tolerancije

To se posebno odnosi na očevidnike o ribolovu, prekrcajne i iskrcajne deklaracije. Zapovjednici plovila kraćih od 12 metara moći će ispuniti i podnijeti pojednostavnjenu deklaraciju na kraju ribolovnog dana nakon što sigurno uplove u luku i prije iskrcaja.

Plovila za rekreaciju po prvi će put morati prijaviti ulov putem elektroničkih sustava koje su odredila nacionalna tijela.

Uredbom se rješavaju i trenutačne velike razlike među državama članicama u pogledu sankcija. Minimalna razina novčanih kazni koje se na plovila primjenjuju u slučaju teškog kršenja pravila određivat će se u odnosu na vrijednost proizvoda ulovljenih na tom plovilu.

Granica tolerancije je razlika između procjene ulovljene ribe i težine u iskrcajnoj luci bit će 10 posto po vrsti, uz neke iznimke za male količine ulova i za određene vrste.

Osiguravanje obveze iskrcavanja

Kako bi se zajamčilo poštovanje takozvane obveze iskrcavanja, plovila EU-a duljine 18 i više metara koja mogu predstavljati visok rizik od neusklađenosti morat će najkasnije četiri godine nakon stupanja na snagu zakonodavstva imati ugrađene sustave daljinskog elektroničkog praćenja, uključujući video nadzor.

Uskoro obavezan videonadzor plovila? Cilj je sprječavanje prekršaja

Gospodarski subjekti morat će čuvati informacije iz cijelog lanca opskrbe, "od mora do stola", uključujući od prve prodaje do maloprodaje proizvoda iz ribarstva i akvakulture.

Potpuna digitalna sljedivost ribe i njezinih derivata trebala bi doprinijeti jačanju sigurnosti hrane, osiguravanju pravednijeg tržišnog natjecanja i borbi protiv nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova.

"Postigli smo uravnotežen sporazum za sektor ribarstva EU-a. Nova pravila kontrole bit će usklađena i transparentnija, uz potpuno digitalne postupke. Ribari će imati četiri godine za prilagodbu promjenama, a sektor malog ribolova imat će koristi od pojednostavnjenih obveza izvješćivanja", izjavila je članica Europskog parlamenta, Clara Aguilera. Time, kaže, zastupnici u Europskom parlamentu odgovaraju na zahtjev potrošača za informacijama o podrijetlu sve hrane koju jedu.

Nove mjere uredbe o kontroli ribarstva odobrene su na plenarnoj sjednici u utorak, s 438 glasova za, 146 protiv i 40 suzdržanih. Nakon što je Vijeće službeno usvoji, uredba će stupiti na snagu 20 dana od objave u Službenom listu. Međutim, nekoliko će se mjera postupno provoditi, čime će se državama članicama i ribarskim flotama dati dovoljno vremena za prilagodbu. 


Tagovi

Clara Aguilera Kontrola ribarstva Europski parlament Nova pravila Ribarstvo Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)