Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravila u ribarstvu
  • 13.03.2021. 13:30

Uskoro obavezan videonadzor plovila? Cilj je sprječavanje prekršaja

Nakon što pravila stupe na snagu ribari će imati četiri godine za opremanje brodova. Oni koji dobrovoljno postave CCTV tehnologiju, trebali bi dobiti poticaje.

Foto: Bigstock/NikD51
  • 824
  • 103
  • 0

Zastupnici u Europskom parlamentu su se složili oko uporabe nove tehnologije za bolju provedbu pravila u ribarstvu te jačanje sigurnosti i transparentnosti. Također, žele da potrošači znaju gdje, kada i kako su ulovljeni proizvodi koje kupuju.

Naime, plovila dulja od 12 metara za koja je inspekcijama utvrđeno da predstavljaju visok rizik od neusklađenosti s pravilima, morat će koristiti nadzorne kamere (CCTV). Također, kao sastavni dio kazne koristit će ih brodovi koji su počinili dva ili više ozbiljna prekršaja. Međutim, oni koji dobrovoljno postave CCTV tehnologiju, trebali bi dobiti poticaje poput dodatnih kvota ili brisanja prekršajnih bodova, stoji u priopćenju EP-a.

Zastupnici su podržali prijedlog o usklađivanju sankcija u EU-u te zatražili uspostavu registra prekršaja, da bi se centralizirale informacije iz svih država članica. Pozvali su i na "odgovarajući sustav sankcija" za prekršaje rekreacijskih ribara.

Manje otpada, veća sigurnost i transparentnost

Sukladno EU strategiji Od polja do stola, Parlament traži sljedivost proizvoda ribarstva i akvakulture u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode. Dostupni bi trebali biti podaci o vrsti ribe, lokaciji, datumu i vremenu ulova te vrsti korištene opreme.

Kako bi se smanjio morski otpad, zastupnici su se složili da sva plovila moraju obvezno obavijestiti nacionalne vlasti o izgubljenom alatu za ribolov te posjedovati opremu potrebnu za njegovo pronalaženje.

Također, moraju biti opremljena geolokacijskim uređajima kako bi se automatski mogao identificirati i utvrditi njihov položaj, što je nužna mjera kako bi se poboljšala sigurnost na moru. Parlament predlaže i povećanje odstupanja za procijenjene količine nekih ribljih vrsta.

"Napravili smo važan korak ka zajedničkim pravilima. Inspekcije ribarskih aktivnosti u Španjolskoj ne smiju se razlikovati od onih u Danskoj, Poljskoj ili Italiji", ističe Clare Aguilere, španjolska zastupnica u Parlamentu. "One se moraju uskladiti i biti učinkovitije, bez da to rezultira većim birokratskim opterećenjima u sektoru", zaključila je.

Europski parlament je utvrdio svoje stajalište o predloženim mjerama za kontrolu ribarstva te je spreman na početak pregovora s Vijećem. Djelatnici u ovom sektoru će za opremanje plovila novom tehnologijom na raspolaganju imati četiri godine nakon što pravila stupe na snagu.


Tagovi

Vidonadzor CCTV Europski parlament Prekršaji Ribarstvo Sljedivost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad bi sami ručno radili odjeću od lana, brzo bi odustali jer sam proces traje mjesecima. Obrada lana #RuralFoto #Proizvodnja