Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj za ribare
  • 20.12.2016. 18:00

Uskoro nova prilika za odštetu ribarima

Uskoro novi natječaj za 100% EU potpore za izlazak iz gospodarskog ribolova! Ribolov uglavnom napušta starija populacija, a vlasnici brodova, ovisno o vrsti plovila, za odštetu mogu dobiti od 50 do 250 tisuća eura!

Foto: bigstockphoto.com, Eugene Sergeev
  • 1.486
  • 165
  • 0

Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti jedna je od mjera (I.10) koje Republika Hrvatska provodi kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.- 2020.

Radi se o mjeri koja podrazumijeva dodjelu naknade vlasnicima za trajno povlačenje njihovih ribarskih plovila iz ribolova, a u svrhu uspostave ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i ribolovnih mogućnosti nacionalne flote.

Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti provodi se uništavanjem plovila u odobrenom brodogradilištu/rezalištu, prenamjenom plovila za neku drugu djelatnost izvan gospodarskog ribolova na moru te očuvanjem pomorske baštine što podrazumijeva prenamjenu tradicionalnog drvenog plovila s ciljem njegove prezentacije javnosti na nekoj od lokacija na kopnu.

Javna potpora za plovila koja napuštaju ribolov

Ukupna financijska alokacija za provedbu ove mjere kroz razdoblje 2014.-2020. u protuvrijednosti je 22,26 milijuna eura. Ta je potpora u jednakom omjeru sufinancirana iz proračuna EU i RH dok udio javne potpore za plovila koja trajno napuste gospodarski ribolov iznosi 100%, sukladno utvrđenim kriterijima.

Novi natječaj za ribare

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je drugi Pravilnik za provedbu mjere trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti (NN broj 118.), a tijekom tjedna slijedi i objava natječaja koji će biti otvoren do 1. veljače 2017. godine. Prema tom novom godišnjem Akcijskom planu potpore za izlazak iz gospodarskog ribolova predviđene su za najviše 57 ribarskih plovila.

Osnovni uvjeti za javljanje na natječaj

Osnovni uvjeti prihvatljivosti za dobiti ovu potporu su da podnositelj zahtjeva mora biti vlasnik/vlasnici važeće povlastice, plovilo mora biti upisano u Registru ribolovne flote najmanje pet godina i staro najmanje 15 godina u slučaju uništavanja ili prenamjene, a 30 godina u slučaju očuvanja pomorske baštine. Ribarsko plovilo mora imati i dostatnu minimalnu godišnju ribolovnu aktivnost od najmanje 90 ribolovnih dana tijekom posljednje dvije kalendarske godine prije datuma podnošenja zahtjeva za potporu.

U prvom krugu provedbe ove mjere gospodarski ribolov trajno je napustilo 30 plovila za što je vlasnicima isplaćena potpora u visini 31,6 milijuna kuna.

Zaštita ribljih zaliha

"Cilj nam nije uništiti flotu nego zaštititi riblje zalihe u podmorju za dugoročno održiv ribolov i sačuvati plovila koja mogu izlovljavati u ZERP-u s obzirom na sve češće najave Europske komisije o uvođenju izlovnih kvota i za Jadran", ističe ministar Tomislav Tolušić i kaže kako "ribolov uglavnom napušta starija populacija, a vlasnici brodova, ovisno o vrsti plovila, za odštetu mogu dobiti od 50 do 250 tisuća eura".

Foto: bigstockphoto.com, Eugene Sergeev


Tagovi

Fondovi Ribolov Povlačenje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]