Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevremeni lovostaj
  • 15.12.2015. 10:40

Unatoč lovostaju bit će i jeftinije ribe?

Dva tjedna prije redovnog lovostaja, ribari su izlovili ovogodišnju kvotu sitne ribe pa postoji bojazan da ćemo za blagdane morati kupovati skupu.

  • 624
  • 39
  • 0

Iako je lov sitne plave ribe trebao trajati još dva tjedna, hrvatski su ribari kvotu koja, prema odluci Europske unije za našu zemlju iznosi 65 tisuća tona, izlovili prije. Stoga mnogi negoduju što si u ovo predblagdansko vrijeme nećemo moći kupiti hrvatske inćune, srdele ili papaline, odnosno ribe koje su nam cijenom pristupačnije.

Lovostaj zbog sezone mrijesta srdela i prevelikog izlova

"Zbog zaštite srdela u sezoni mrijesta te aktualnih znanstvenih podataka o stanju stokova male plave ribe, koji pozivaju na stroži režim upravljanja s ciljem njihova oporavka, ukazala se potreba za uvođenjem dodatnog ograničenja ribolovnog napora. Slijedom navedenog objavljen je Pravilnik o dopuni pravilnika o prostornom i vremenskom ograničenju obavljanja gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u 2015. godini kojim se propisuje privremena zabrana obavljanja ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom u razdoblju od 10. prosinca 2015. godine u 12:00 sati do 22. prosinca 2015. godine u 12:00 sati", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ribari mogu zatražiti naknadu zbog lovostaja

Kod ovakvog tipa mjere, oni obuhvaćeni ograničenjem, mogu ostvariti naknade u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR), odnosno Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. Nakon završetka privremene zabrane ribolova, na snagu stupa ona redovna koja će trajati od 23. prosinca 2015. u 12:00 sati do 10. siječnja 2016. u 12:00 sati.

Sitne ribe imamo zamrznute, veći problem nedostatak ribolovne strategije

Dr. sc. Alen Soldo, profesor na Odjelu za studije mora, Sveučilišta u Splitu poručio je da ipak nema razloga za brigu te da će male plave ribe biti dovoljno, unatoč preuranjenom lovostaju, jer ribari imaju dovoljne količine smrznutih riba, iako nije sporno da su svježe kvalitetnije. Također je dodao kako ga više muči činjenica što Hrvatska još uvijek nema definiranu ribolovnu strategiju pa ne znamo što ćemo raditi slijedećih pet do 10 godina. Jer, smatra, ribari i administracija se ne prate kao niti Zagreb s Bruxellesom. S druge strane, ističe, profesor Soldo, Talijani izlaze sa svojim inicijativama, a mi nikako da se kao zemlja postavimo odlučno i zatražimo svoja prava te reguliramo mnoga pitanja u EU pa i ono vezano uz lovostaje.


Tagovi

Sitna riba Inćuni Srdele Papaline Lovostaj Mrijest Stokovi Privremena zabrana Alen Soldo Split Ribolovna strategija Lovostaj


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]