• Konferencija o ribarstvu
  • 15.05.2019. 13:30
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Uključite se u izradu Strategije razvoja poljoprivrede i ribarstva!

Aktivirali smo i online upitnik za ribare i uzgajivače koji će nam pomoći u izradi Strategije poljoprivrede i ribarstva Republike Hrvatske 2020. godine koju radimo sa Svjetskom bankom, rekao je ministar nakon završetka Konferencije o ribarstvu.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 1.476
  • 107
  • 0

U Šibeniku je završila dvodnevna Konferencija o ribarstvu koja je na jednom mjestu okupila ribare, struku i administraciju.

"Mislim da je važno da barem jednom godišnje imamo ovakav skup, gdje se na jednom mjestu mogu naći sve strane i razgovarati. Zadovoljan sam rezultatima Konferencije i interesom ribara koji su uvijek vrlo angažirani, a njihovi su prijedlozi uvijek konstruktivni. Upravo smo aktivirali i online upitnik za ribare i uzgajivače koji će nam pomoći u izradi Strategije poljoprivrede i ribarstva Republike Hrvatske 2020. godine koju radimo sa Svjetskom bankom.

mOčevidnik, mobilna aplikacija pomoću koje se šalju podaci o ulovu

Želimo znati koja rješenja ribari predlažu i gdje vide svoje poslovanje i cijeli ovaj sektor u budućnosti, jer Strategiju ne radimo radi sebe nego radi ribara i naše djece", istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U Šibeniku je održana dvodnevna Konferencija o ribarstvu (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Kako podsjećaju, ministar je uoči konferencije predstavio najmoderniji sustav nadzora i kontrole ribarstva. Na Konferenciji koju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s predstavnicima ribarskog sektora bili su i predstavnici ministarstava nadležni za more, promet, gospodarstvo, a osim rezultata korištenja Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na Konferenciji je bilo riječi o razvoju i perspektivama akvakulture, budućnosti ribarenja na Jadranu, planovima upravljanja stokovima male plave ribe, zaštitom mora, novim tehnologijama u ribarstvu kao i o najmodernijim dostignućima po pitanju digitalizacije poslovanja ribara.

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

"Jedna od važnih tema bila je i digitalizacija dostave podataka u ribolovu. Na 750 plovila u Hrvatskoj instalirani su uređaji za praćenje plovila i elektronski očevidnici kojima ribari prijavljuju podatke o ribolovu u realnom vremenu. Za manja plovila kao hrvatsku specifičnost razvijena je i mobilna aplikacija: mOčevidnik, pomoću koje se putem mobilnog uređaja šalju podaci o ulovu.

Dodijeljeno 30 odluka o dodjeli 20,5 milijuna kuna

U okviru Konferencije ministar Tolušić dodijelio je i 30 odluka o dodjeli 20,5 milijuna kuna korisnicima mjera Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, iz mjere IV, kojima se financira razvoj ribarskog sektora u Hrvatskoj, a koji zahvaljujući sinergiji i potpori Ministarstva poljoprivrede i EU sredstava ima priliku za rast i modernizaciju", navodi se u priopćenju. 

Program je, dodaju, završio prezentacijom Hrvatskog športsko ribolovnog saveza na moru i Hrvatskog športsko ribolovnog saveza na slatkim vodama nakon čega su sudionici razgovarali o gospodarskom ribolovu na moru te uspostavi sljedivosti proizvoda ribarstva pomoću barkoda i mobilnim aplikacijama u ribarstvu. Zaključeno je da će Hrvatska nastaviti s korištenjem najmodernijih tehnologija te s razvojem vlastitih rješenja u modernizaciji ribarskog sektora s ciljem pružanja potpore ribarima i proizvođačima, ali i zaštiti potrošača. 

Strategiju razvoja poljoprivrede i ribarstva Republike Hrvatske 2020. pogledajte ovdje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Ribarstvo mOčevidnik Moderna tehnologija Ribari Šibenik Ministar Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Breskva, marelica, nektarina. Sad samo da nas ove godine zaobiđe mraz