Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov tune
  • 07.11.2013. 07:18

Ugrožen opstanak plavoperajne tune

Povećanje kvota ulova plavoperajne tune ugrozit će njezin opstanak

  • 305
  • 14
  • 0

Svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode, World Wildlife Fund upozorava kako će svako povećanje kvota ulova plavoperajne tune za sljedeću godinu ugroziti oporavak te značajne vrste, pa zbog toga WWF i druge organizacije za očuvanje prirode širom svijeta pozivaju Međunarodnu komisiju za očuvanje atlantske tune (ICCAT), da ne poveća kvote.

WWF podsjeća da je veliki napredak učinjen lani kad su donositelji odluka prvi put pristali da se godišnja kvota ulova plavoperajne tune temelji na znanstvenim podacima, a navode i kako nastojanja ICCAT-a da poboljša upravljanje plavoperajne tune u posljednjih nekoliko godina već daju pozitivne rezultate u istočnom Atlantiku i na Mediteranu.

"Moramo osigurati da se trend oporavka nastavi strogim provođenjem trenutnih mjera upravljanja, sve dok Znanstveni odbor ICCAT-a ne napravi novu procjenu ribljeg fonda", poručili su.

Budući da u 2013. nisu provedena nova istraživanja, trenutna znanstvena procjena temelji se na istraživanju provedenom lani, a ICCAT-ov Znanstveni odbor ne podupire značajne promjene trenutne kvote te posebno napominje da će održavanje kvota na razini prošle godine odnosno 13.400 tona omogućiti potpuni oporavak ribljeg fonda plavoperajne tune do 2022. Praćenje uzgojene tune jedan je od većih izazova, a iz WWF-a naglašavaju kako nedavna studija pokazuje da trenutna shema dokumentacije ulova ne uspijeva adekvatno pratiti porijeklo i početnu biomasu ulovljene ribe, što može značiti da su kvote već bile prekoračene. Hitno se treba osigurati točna kvantifikacija ulovljene ribe koja se kasnije uzgaja u kavezima, na ribljim farmama, kako bi se spriječio neprijavljen ulov.


Tagovi

Plavoperajna tuna Opstanak Ugrožena vrsta WWF ICCAT Kvota

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić