Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulov srdele
  • 19.12.2017. 14:40

U ribolov na srdele do Badnjaka, onda slijedi zabrana

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u objavu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom.

Foto: Bigstockphoto/monti livio
  • 317
  • 19
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u objavu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom. Ovom izmjenom Pravilnika razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom definira se od 24. prosinca u 17:00 sati do 16. siječnja u 24:00 sati te se dopunom Pravilnika uvodi razdoblje privremene obustave ribolova, od 17. siječnja u 00:00 sati do 15. veljače u 24:00 sata, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

"U 17:00 sati na Badnjak počinje zabrana ribolova okružnom mrežom plivaricom srdelarom. Na taj način smo omogućili očuvanje tradicije, a produljenjem zabrane do sredine veljače osigurali oporavak fonda male plave ribe. Nastavimo li s racionalnim i odgovornim upravljanjem našim morem imat ćemo zadovoljne i ribare i potrošače i dovoljno srdele za generacije koje dolaze", navodi se izjava ministra Tomislava Tolušića.

Kako objašnjavaju, analizom ulova proteklih godina u siječnju i veljači utvrđene su velike količine manjih dužinskih kategorija male plave ribe, te je stoga Ministarstvo poljoprivrede uvelo dodatnu mjeru ograničenja ribolovnog napora u ostatku veljače kojom nakon razdoblja privremene obustave ribolova do kraja veljače svako plovilo smije ostvariti maksimalno pet ribolovnih dana te u tom razdoblju ukupni ulov po plovilu ne smije premašiti 35 tona.

Razdoblje zabrane obavljanja ribolova u kanalskom području radi zaštite mlađih godišnjih klasa se produžuje do 31. ožujka, s time da se otvara Riječki zaljev, a u području od otoka Krka do Paga omogućuje se ribolov 10 dana mjesečno plovilima koja u prošloj godini nisu ostvarila ulov veći od 200 tona po plovilu, a čija je duljina između 12 i 18 metara, zaključuju.

Foto: Bigstockphoto/monti livio


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstva poljoprivrede Srdelar Ulov srdele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs