Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje rijeke
  • 03.04.2016. 09:00

U maloj rijeci puno Natura 2000 ribljih vrsta

Ukupno 42 vrste riba zabilježene su u slijevu Sutle, u samo 92 kilometara toka, što je prilično velik broj koji dodatno ukazuje na potrebu očuvanja ove rijeke.

  • 443
  • 42
  • 0

U relativno maloj rijeci Sutli nalazi se čak 12 Natura 2000 vrsta riba. To je pokazao istraživački projekt Monitoring Natura 2000 vrsta riba u rijeci Sutli.

Na predstavljanju u Klanjcu prikazan je i način na koji se praktično može primjenjivati određivanje Natura 2000 vrsta. Ribe rijeke Sutle, projekt kojeg su predstavili Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Hrvatsko ihtiološko društvo, za cilj ima i suradnju sa športsko-ribolovnim društvima.

Potreba očuvanja Sutle

Inače, istraživanje je pokazalo da je rijeka Sutla iznimno bogata ribljim vrstama. S ukupno 42 vrste riba zabilježene u slijevu Sutle u samo 92 kilometara toka je prilično velik broj što, kako je rečeno, dodatno ukazuje na potrebu očuvanja ove rijeke. Iako populacije Natura 2000 vrsta ne čine veliki udio u populacijama na državnoj razini, rijeka je Sutla iznimno važno područje za njihovo očuvanje jer u relativno maloj rijeci nalazimo čak 12 Natura 2000 vrsta.

Ribe koje se moraju očuvati

Sutla kao dio ekološke mreže Natura 2000 važna je za očuvanje osam vrsta riba, a to su Barbus balcanicus odnosno potočna mrena, Cottus gobio - peš, Eudontomyzon vladykovi - dunavska paklara, Rhodeus amarus - gavčica, Romanogobio kessleri - Keslerova krkuša, Romanogobio uranoscopus - tankorepa krkuša, Zingel streber - mali vretenac, Cobitis elongata - veliki vijun.

Najzastupljenije vrste

Ovim projektom zabilježeno je 25 vrsta riba od kojih su 22 su autohtone, a tri vrste alohtone odnosno unesene u ove vodotoke. Riječ je o babuški, bezribici i sunčanici.Najbrojnija vrstama je porodica Cyprinidae zastupljena sa 16 vrsta što čini 64% svih zabilježenih vrsta. Brojem vrsta s tri slijedi porodica Cobitidae, s dvije vrste porodica Percidae, dok su preostale porodice zastupljene samo s po jednom vrstom.

Koja riba čini 94% ulova?

Porodica Cyprinidae nije samo najbrojnija među zabilježenim vrstama, već i ukupnim brojem ulovljenih jedinki s 3.068 ulovljenih jedinki što čini više 94% ulova. Najbrojnija vrsta na čitavom području istraživanja je dvoprugasta uklija. Najveći utjecaj na ihtiofaunu rijeke Sutle vjerojatno ima upravo onečišćenje vode odnosno stalni antropogeni pritisak, zaključeno je na predstavljanju i radionici.


Tagovi

Rijeka Sutla Ribe Zaštićene ribe Istraživanje


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)