Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICCAT
  • 12.11.2018. 13:00

Tolušić: Oporavak stoka tune u Mediteranu smatramo povodom za liberalizaciju uzgoja

Otvoren je 21. posebni sastanak Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna ICCAT koji se ove godine održava u Hrvatskoj, u Dubrovniku. 

Foto: Bigstockphoto/Rich Carey
  • 126
  • 9
  • 0

Otvoren je 21. posebni sastanak Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna ICCAT koji se ove godine održava u Hrvatskoj, u Dubrovniku. 

"Usudim se reći da je ICCAT među najuspješnijim svjetskim organizacijama za upravljanje u ribarstvu i ponosan sam što smo dio te priče. U samo dvanaest godina, koliko je prošlo od posljednjeg, za ICCAT tematski vrlo važnog, sastanka ovdje kod nas u Hrvatskoj, plavoperajna tuna, koja je tada bila na rubu kolapsa, ne samo da je spašena, već je spašen i cijeli niz radnih mjesta koji su direktno ili indirektno povezani s plavoperajnom tunom. Tuna je hrvatskom ribarstvu vrlo važna i oporavak stoka tune u Mediteranu smatramo povodom za liberalizaciju uzgoja, produljenje plivaričarske ribolovne sezone i sub-regionalni pristup. Ovaj sastanak izvrsna je prilika da dobro iskomuniciramo i argumentiramo naše potrebe", rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, propćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uzgoj tune okosnica je hrvatskog ribarstva, Hrvatska domaćin komisije za zaštitu atlantskih tuna

Sastanak će trajati do 19. studenoga 2018. godine, a okupio je 750 sudionika iz 52 države, predstavnika administracija, znanstvenih institucija, nevladinih organizacija, i dr. Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna osnovana je 1966. godine u Brazilu i u njenom je fokusu upravljanje tunama i tunama sličnim vrstama. Hrvatska je potpisnica Konvencije o osnivanju ICCAT Komisije od 1997. godine, a do danas su ukupno 52 države potpisale Konvenciju.

ICCAT Komisija tijekom godišnjeg sastanka raspravlja o brojnim pitanjima vezanima uz upravljanje stokovima iz svoje nadležnosti, kao i o prikupljanju podataka te mjerama praćenja, kontrole i nadzora. Rezultat njenog rada je, među ostalim, usvajanje obvezujućih akata kojima se određuju primjerice i ulovne kvote, a kojih se moraju pridržavati sve ugovorne strane. Rad u okviru ICCAT Komisije je od velikog značaja za Hrvatsku s obzirom da je plavoperajna tuna gospodarski najznačajnija vrsta za hrvatsko ribarstvo. Ova je vrsta po jedinici mase najskuplja vrsta tune na tržištu. Upravljanje tunom temelji se na sustavu kvota, a kako bi se iskorištavanje ove vrste odvijalo u skladu s pravilima uspostavljen je vrlo zahtjevan i kompleksan sustav kontrole i praćenja. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tuna Plavoperajna tuna ICCAT Dubrovnik Zaštita tune


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U tijeku je rasprava o klimatskim promjenama u voćarstvo i povrćarstvu, što nedostaje za njihov značajni razvoj, ali i o ulozi robotike u ovom sektoru 🍎🍐🍅🫑