Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savudrijska vala
  • 04.01.2018. 17:25

Tolušić: Hrvatski ribari imaju pravo loviti u Savudrijskoj vali

Izaslanstvo istarskih ribara danas je primio ministar Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/katatonia
  • 272
  • 23
  • 0

Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad. Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpiti materijalnu štetu. Naši ribari će biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade RH - tristo posto smo uz vas!, poručio im je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na današnjem sastanku u Zagrebu.

Ovaj problem, kazao je na sastanku s istarskim ribarima, ne postoji od jučer niti se sutra može riješiti, ali nema nikakvih incidenata na granici niti je ijedan ribar u Savudriji dobio kaznu u zadnjih mjesec dana. Arbitražna odluka, ponovio je, za Hrvatsku nije mjerodavna, pa tako ni njen dio koji se odnosi na razgraničenje na moru u području Savudrijske vale. Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija se ni milimetar neće promijeniti.

Hrvatska će zaštititi svoje ribare

"Hrvatska će zaštititi svoje ribare u Savudriji jer oni su jamac suvereniteta. Institucije ove države raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali, pa imamo sve što je potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ukoliko ona ustraje na jednostranim odlukama. Hrvatska i dalje želi prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom", stoji u priopćenju ministarstva.

Predstavnici Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore, dodaje se, zahvalili su svim predstavnicima ministarstava na dosadašnjem angažmanu i zaključili da više nema straha od isplovljavanja u Savudrijsku valu. Predložili su osnivanje jedinstvenog radnog tijela sastavljenog od predstavnika nadležnih ministarstava, ribarskih udruga, grupacija i komora, koje će se redovno sastajati radi koordinacije zajedničkih aktivnosti oko ove problematike te pravovremenog informiranja ribara o poduzimanju budućih mjera. Prvi sastanak navedenog radnog tijela održat će se ubrzo u Savudrijskoj vali.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je međuresorni sastanak s predstavnicima udruženja, grupacija i Ceha ribara na temu aktualne problematike ribolova u Savudrijskoj vali. Uz ministra Tolušića na sastanku su sudjelovali i državni tajnici: Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture veza Maja Marković Kostelac te Ministarstva pravosuđa Kristijan Turkalj.

Plenković: Možemo i mi kažnjavati slovenske ribare

Na slovenske najave o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima, reagirao je na sjednici Vlade i premijer Andrej Plenković naglasivši da isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara ako bude potrebno.

"Hrvatska i dalje poziva Sloveniju na nastavak dijaloga i izbjegavanje jednostranih poteza i incidenata", rekao je Plenković dodajući da je najmanji problem izdavati kazne te, dođe li do toga, "naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima."

Foto: Bigstockphoto/katatonia82


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribari Arbitraža Savudrijska vala Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]