Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sukob interesa
  • 29.10.2013. 09:10

Sukob interesa u Ministarstvu poljoprivrede

Božena Vidović, iako ne ispunjava uvjete za to, zahvaljujući pomoćniku ministra Ljubomiru Kučiću, postala je druga osoba po važnosti u Upravi za ribarstvo

Foto: RGBStck.com
  • 712
  • 33
  • 0

Ljubomir Kučić, ministrov pomoćnik za ribarstvo, prijavljen je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Tvrdi se da je u sukobu interesa, jer je suprotno pravilima, postavio svoju dugogodišnju blisku prijateljicu Boženu Vidović kao svoju najbližu suradnicu u Ministarstvu. Time je, Božena Vidović postala druga osoba po važnosti u Upravi za ribarstvo.

Prvi put ju je Kučić promovirao ubrzo nakon što je postao pomoćnik ministra. Tada ju je internim dopisom postavio najprije za načelnicu odjela, za što treba ispunjavati uvjete od deset godina rada u struci i tri godine rada u državnoj službi. Iako Vidović nije ispunjavala uvjete, Kučić je napravio novu sistematizaciju, po kojoj je Boženu Vidović promovirao u načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva. Ljubomir Kučić tvrdi da je sistematizacija rađena zbog ušteda i kako bi se smanjila administracija te da su zbog toga smanjili sektore s četiri na dva.

Kučić je prijavljen Povjerenstvu jer je uz svoju poziciju pomoćnika ministra, ujedno i direktor gospodarsko-interesnog udruženja prerađivača ribe - Ribarstvo GIU, čiji su osnivači Adria d.d., Mardešić d.d., Mirna d.d., Neptun d.d. i Sardina d.d. Kučić, dakle, kao pomoćnik ministra mora štititi interese svih prerađivačkih tvrtki u ribarstvu, a kao direktor udruženja treba štititi interese njih četiriju, među njima i one koje je i sam bio vlasnik.

Kako Kučić ima važnu ulogu u dodjeljivanju sredstava državnih potpora za sektor ribarstva, od kojih najveći dio odlazi upravo riboprerađivačima te je bio suvlasnik Sardine d.d. koja je jedan od osnivača Ribarstva GIU, to predstavlja temelj za sumnje da je Kučić u sukobu interesa.

Zbog Kučićevih službenih i neslužbenih veza sa Sardinom, ribarske udruge traže da se istraži koliko su državnih potpora dobili poslovni subjekti vezani za Ribarstvo GIU, u kojem se Kučić još vodi kao direktor, te da se, ako se utvrde nepravilnosti, svaka kuna tih potpora vrati u proračun. Također traže da se javnosti predstave podaci o dodjeljivanju državnih potpora u ribarstvu za 2012.

Kučić i Božena Vidović spominju se i u aferi iz 2008., kada je u skladištu tvrtke Lustra d.o.o. u Milni na otoku Braču, čija je direktorica tada bila Božena Vidović, ribarska inspekcija pronašla 2 tone nezakonito uskladištene plavoperajne tune. Taj zapisnik preuzeo je bivši državni tajnik Božanić, no prijava protiv Vidović, koja podrazumijeva i više od milijun kuna kazne, nije nikad riješena do kraja. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Ljubomir Kučić, koji je tada radio pri HGK, urgirao kod bivšeg državnog tajnika Božanića da se ne podnese prijava protiv Vidović, koja je, inače, prije Lustre također radila u Sardini. Cijeli slučaj, kako navodi Slodobna Dalmacija, prijavljen je i USKOK-u.

Foto: RGBStck.com


Tagovi

Ljubomir Kučić Božena Vidović Ribarstvo GIU Lustra d.o.o. Sredstva Sukob interesa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]