Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali ribolov
  • 01.03.2014. 08:15

Što malim ribolovcima nose novi pravilnici?

Kakve promjene "malim ribarima" donose novi pravilnici o malom ribolovu?

Foto: freedigitalphotos.net
  • 453
  • 56
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u Narodnim novinama objavilo je dva podzakonska propisa koji se odnose na tzv. male ribare - ovlaštenike Odobrenja za mali ribolov.

U službenom glasilu Republike Hrvatske tako su objavljeni:

  • Pravilnik o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini
  • Pravilnik o malom obalnom ribolovu

Pravilnikom o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini je svim ovlaštenicima Odobrenja za mali ribolov, koji su posjednici Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2013. godinu, odnosno Potvrda o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu produženo do kraja 2014. godine, s tim da se potvrde u 2014. godini neće izdavati.

Mali ribari s prebivalištem na otocima i poluotoku Pelješcu će kod obavljanja ribolova morati uz sebe imati Odobrenje i Potvrdu iz 2013. godine, a svi ostali će pored ta dva dokumenta, uz sebe morati imati i dokaz o plaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova u Državni proračun (visina naknade je ovisno o statusu ovlaštenika po 1.000 kn za osobe u dobi do 60 godina, 500 kn za umirovljenike i osobe starije od 60 godina ili 150 kn za HRVI).

Kakve promjene novi Pravilnik o malom obalnom ribolovu?

Pravilnik o malom obalnom ribolovu donio se radi usklađivanja s odredbama novog Zakona o morskom ribarstvu (NN, 81/2013) i njime se stavlja van snage Pravilnik o malom obalnom ribolovu (NN, 59/2011). Novim Zakonom o morskom ribarstvu izmijenjen je naziv dokumenta temeljem kojeg se obavlja mali obalni ribolov. Prije je bilo Odobrenje, a sada je Povlastica.

Pravilnikom je određeno da će do sada izdana Odobrenja biti zamijenjena po službenoj dužnosti Povlasticama. Nadalje, određeno je da svi vlasnici važećih odobrenja za mali ribolov s navršenih 60 godina života, a koji su podnijeli zahtjev za izdavanje Povlastice za mali obalni ribolov mogu nastaviti obavljati mali ribolov do rješenja zahtjeva temeljem važećeg Odobrenja i Potvrde o podnesenom zahtjevu.

Korištenje umjetne rasvjete u ribolovu glavonožaca

U ostalim odredbama Pravilnik se nije mijenjao, osim što je radi izjednačavanja uvjeta u ribolovu sa športskim i rekreacijskim ribolovom pomaknut datum od kojeg je dozvoljeno korištenje umjetne rasvjete u ribolovu glavonožaca sa 1. studenog na 1. listopada.

Za izdavanje rješenja o Povlastici za mali obalni ribolov uz zahtjev je potrebno platiti upravne pristojbe u iznosu od 20 kn pri podnošenju zahtjeva i 100 kn za izdavanje rješenja o povlastici.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Mali ribolov Športski ribolov Rekreacijski ribolov Zakon o morskom ribarstvu Otoci Pelješac


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]