Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 16.06.2022. 10:30

Što donosi Program za ribarstvo za programsko razdoblje 2021.-.2027.?

Sadrži prioritete i ciljeve koji se trebaju ostvariti uz pomoć mjera strukturne politike u ribarstvu sufinanciranih sredstvima potpore iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 1.599
  • 25
  • 0

Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine pušten je u javno savjetovanje.

"On predstavlja programski dokument koji sadrži odabrane prioritete i ciljeve koji se trebaju ostvariti uz pomoć mjera strukturne politike u ribarstvu sufinanciranih sredstvima potpore iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, namijenjenog poticanju provedbe ciljeva Zajedničke ribarstvene politike i pomorske politike EU-a u razdoblju 2021.-2027. godine", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako stoji u Programu, u 2020. godini hrvatska ribarska flota obuhvaćala je 7.808 plovila od kojih 6.247 aktivnih. Broj plovila obuhvaća i 3.500 plovila koja su pristupanjem RH u EU uključena u registar flote, a prethodno su bila kategorizirana "za osobne potrebe".

Većinu ribarske flote čine plovila duljine preko svega (LoA) manje od 6 metara (4.406 plovila) i plovila duljine preko svega između 6 i 12 metara (2.844 plovila), dok je svega 558 plovila duljine preko 12 metara.

Što će se sve podupirati?

Prema Programu, za ostvarivanje ciljeva očuvanja Zajedničke ribarstvene politike (ZRP), podupirat će se djelovanja namijenjena upravljanju ribarstvom i ribarskom flotom. U tom kontekstu potpora će se dodjeljivati za prilagodbu flote, i to za određene segmente, odnosno potpora će biti usmjerena na očuvanje i održivo iskorištavanje morskih bioloških resursa te na postizanje ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i raspoloživih ribolovnih mogućnosti, a što doprinosi i održivom plavom gospodarstvu.

Podupirat će se ulaganja u postojeće ribarske luke, kao i u iskrcajna mjesta, a kako bi se osigurali preduvjeti ribarima za obavljanje njihove djelatnosti ribolova i olakšalo ispunjavanje zahtjeva koji proizlaze iz provedbe ZRP-a, kao što je obveza iskrcaja svega ulova. Ove aktivnosti će obuhvaćati nastavak održivih ulaganja u infrastrukturu te ostala ulaganja koja doprinose unaprjeđenju sustava zbrinjavanja i prerade neželjenog ulova, povećanju kvalitete, kontrole i sljedivosti ulova te poboljšanju sigurnosti i radnih uvjeta,

Što se tiče ribarske flote, aktivnosti koje su predviđene su potpora ulaganjima u ribarska plovila odnosno njihovu modernizaciju u svrhu unaprjeđenja sigurnosnih i radnih uvjeta te uvjeta zaštite zdravlja i higijene na ribarskim plovilima, čime će doprinijeti Europskom stupu socijalnih prava. 

Razvoj, inovativna oprema i tehnika

U svrhu poticanja inovacija u ribolovu i promicanja digitalne tranzicije, potpora će se dodjeljivati za ulaganja u razvoj i uvođenje inovativne opreme i tehnika na ribarskom plovilu, unaprjeđenje selektivnosti ribolovnih alata i tehnika te ostalim aktivnostima koje doprinose novim ili znatno poboljšanim tehnikama, opremi i organizacijskim sustavima u sektoru ribolova. odupirat će se stvaranja i provedba partnerstva između znanstvenika i ribara u prikupljanju podataka i upravljanju, studijama, pilot projektima, širenju znanja, istraživanja i primjera najbolje prakse, a što će doprinijeti i uključenosti odnosno doprinosu Europskom stupu socijalnih prava.

Također, potpora će se dodjeljivati i u uvođenje/unaprjeđenje sustava elektroničkog evidentiranja i izvješćivanja, sustava praćenja plovila te sustave automatske identifikacije koji se rabe za potrebe kontrole, kao i REM.

Program u cijelosti kao i više informacija možete pronaći ovdje.

Tablica. Raspodjela sredstava iz fonda EFPRA

Godina

Iznos u eurima

2022.

47.265.308,00

2023.

45.692.922,00

2024.

44.069.184,00

2025.

39.926.366,00

2026.

33.106.342,00

2027.

33.626.925,00

Ukupno

243.687.047,00

Savjetovanje je otvoreno do 23.6.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Program Ribarstvo Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]