Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena ribe
  • 30.06.2022. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Splitska peškarija obiluje ponudom, a kakve su cijene?

Najviše se, doznali smo, prodaju orade, skuše i papaline, a cijena, za razliku od mesa, nije, kažu, znatno porasla.

Foto: Matko Hmelik
  • 3.363
  • 81
  • 0

Prošetali smo popularnom splitskom peškarijom na kojoj je uvijek bogata ponuda domaće, svježe ribe. 

Za početak, valja istaknuti da se svakog dana i iza 11 sati može pronaći još uvijek veliki izbor, ali po sniženim cijenama. Cjenkanje, čuli smo, prolazi kod gotovo svih prodavača, a u većini slučajeva ono nije ni potrebno s obzirom da prodavači sami spuštaju cijene. Pa tako cijena kozica zna pasti sa 100 na 70 kuna, a skuše na tek 30 kuna. 

Riba je uistinu svježa, a dolazi iz gotovo svakog kutka našeg mora. Od Ugljana, Dugog otoka, Pašmana i Paga preko Rogoznice i Kornata do Šolte i Hvara. Ribolovno područje je uistinu široko, a riba, ponavljamo, vrlo kvalitetna i očigledno svježa. Međutim, sudeći prema riječima prodavača, zarada, odnosno prodaja i nije baš najbolja.

Naime, žale nam se da si domaći ljudi vrlo rijetko mogu priuštiti skuplju i cjenjeniju ribu, a stranaca s obiteljima, koji su prije razdoblja korone znali svraćati na peškariju, danas u Splitu ima sve manje. Naime, sve je više mladih turista koji prespavaju jutro, a nakon toga pojedu nešto iz fast fooda. Drugim riječima, niti imaju volje kupiti i ispeći ribu, niti imaju vremena za to.

Cijena ribe manje poskupila u odnosu na meso

Kakva je cijena ribe u odnosu na prošlu godinu, pitamo prodavače. "Cijena kozica je pala, a kilograma ribe je u prosjeku, ovisno o vrsti naravno, rasla za desetak kuna", kažu ističući da je cijena kilograma mesa rasla znatno više od 10-ak posto.

Najviše se, doznali smo, prodaju orade, skuše i papaline. Riba se, naravno, može zatražiti i očišćena, a od dodatne ponude na tržnici valja istaknuti slane srdele i slane inćune u staklenkama, proizvedene tradicionalnim načinom proizvodnje bez dodavanja aditiva i sličnih tvari.

Kad bismo podvukli crtu, smatramo da svakako vrijedi posjetiti populatnu splitsku peškariju jer obzirom na ponudu, a i cijene pred kraj smjene, sigurno nećete požaliti. Uz malo vještine u pregovaračkim sposobnostima se može pronaći odlična svježa i očišćena riba iz Jadranskog mora po prihvatljivim cijenama.


Fotoprilog


Tagovi

Peškarija Cijena ribe Akvakultura Riblja tržnica


Autor

Matko Hmelik

Više [+]

Student na petoj godini smjera agroekologija na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaljubljenik u prirodu i ekološku poljoprivredu.