Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulov soma
  • 10.04.2017. 13:20

Som od 80 kg im vukao čamac, svladan na Puškašu

Jedan od najvećih somova na Puškašu upecan je na udicu, težio je 80,07 kg, a bio je dugačak čak 2,22 metra. Za njegovo izvlačenje trebalo je gotovo dva sata.

  • 8.091
  • 658
  • 1

Četiri ribiča iz Viškovaca, sela nedaleko Đakova, podigli su prije nekoliko dana kamp pokraj jezera Puškaš i čekali noćni dolazak soma. Kako nije bilo sreće preko noći, u rano su se jutro čamcem uputili u jezero.

Mladen Blatančić i Stjepan Matković ulovili su za početak soma teškog osam kilograma. Antun Živković i Jakov Dugandžić čekali su ih na obali, ali su im puno pomogli u izvlačenju kapitalca koji se sljedeći uhvatio na udicu, prenosi Zajednica športskih ribolovnih društava Baranje.

Nezapamćeni ulov jedva su izvukli iz jezera

"Rekao sam im neka se vrate na jezero i neka ulove nešto veće, s čime ćemo biti u medijima", kaže nam Jakov Dugandžić, najavljujući nezapamćeni ulov.

"Želja nam se ostvarila. Komunicirali smo s Mladenom i Stjepanom putem mobitela kada su nam rekli kako na udici imaju golemu ribu. Nakon sat vremena ponovno smo dobili poziv da mu ne mogu ništa. Poslije nekog vremena javili su nam kako su ribu dobili na površinu i kako je riječ o pravoj mrcini velikoj poput krokodila! Dao sam im neke upute kako se dalje ponašati kako bi soma izvukli iz vode, a to je već bilo nakon nekih sat i pol vremena njihove borbe u čamcu s ovom mrcinom", priča Jakov.

Som od 80 kg upecan na udicu

Kaže i kako je som ribiče u čamcu vozao po 150 metara u lijevu stranu pa natrag, a kada je ponovno izišao na površinu jedan od ribiča ga je uhvatio za usta i izvukao van.

"Rekao sam im neka skinu majicu sa sebe, jer nisu imali rukavice, kako bi ribi mogli staviti ruku u usta i da ga tako izvuku. Taj som je ulovljen na blinker zvan kašika. Borba je trajala oko sat i 45 minuta. Mi smo bili u kampu, a kada su došli nastao je tajac. Nismo mogli vjerovati što smo ulovili. To je bila ribetina koju nismo mogli gotovo niti izvući iz čamca", priča nam Jaković.

O svom ulovu obavijestili su prijatelje na Puškašu gdje su im rekli kako je to do sada jedan od najvećih somova na Puškašu upecan na udicu.

Iskusni ribolovci

"Som je na kraju težio 80,07 kg, a bio je dugačak čak 2,22 metra. Mjerenje i vaganje obavili smo po povratku u Viškovce. Mnogo je ljudi dolazilo vidjeti tako velikog soma, zaista ste imali što vidjeti", kaže Dugandžić. Ne pamti se da je netko s ovolikim ulovom došao u selo.

Inače, nije čudo da se viškovačkim ribičima osmjehnula ovakva sreća, jer svi su oni prekaljeni ribolovci. Jakov i Stjepan su članovi Športsko-ribolovne udruge Smuđ Viškovci, a Mladen i Antun su članovi kluba Udičar Zmajevac iz Baranje. No, dodaje Jakov, i on i Stjepan ondje također vade dozvole.


Tagovi

Som Ulov ZŠRDB Puškaš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.