Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuna
  • 28.01.2021. 15:00

Savjetovanje: Kapacitet uzgoja i dozvoljene količine ulovljenih divljih tuna

Što navodi Pravilnik o raspolaganju kapacitetom uzgoja tuna i dozvoljenim ulaznim količinama ulovljenih divljih tuna (thunnus thynnus) na uzgajališta?

Foto: Bigstock/ holbox
  • 1.557
  • 24
  • 0

Otvoreno je novo javno savjetovanje na temu Pravilnik o raspolaganju kapacitetom uzgoja tuna i dozvoljenim ulaznim količinama ulovljenih divljih tuna (thunnus thynnus) na uzgajališta.

Prema njemu, raspodjela kapaciteta uzgoja iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika utvrđuje se za kalendarsku godinu na sljedeći način:

  • 30% ukupnog kapaciteta uzgoja raspoređuje se ravnomjerno na sve nositelje dozvole za uzgoj tuna.
  • 60% raspoređuje se prema udjelu svakog nositelja dozvole za uzgoj tuna u ukupnoj prodaji tuna kako je zavedeno u Informacijskom sustavu ribarstva Ministarstva poljoprivrede temeljem očevidnika za akvakulturu koji se odnose na zadnje petogodišnje razdoblje koje prethodi kalendarskoj godini za koju se utvrđuje kapacitet.
  • 10% predstavlja slobodni kapacitet.

"Izračun kapaciteta za svakog nositelja dozvole za uzgoj tuna te slobodni kapacitet propisuju se Prilogom 1. koji čini sastavni dio ovog Pravilnika najkasnije do 25. siječnja kalendarske godine na koju se odnosi izračun“, navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kada je riječ o raspodjeli ulazne količine ulovljenih divljih tuna iz članka 2. stavka 2. ovoga Pravilnika utvrđuje se:

  • 30% ulazne količine raspoređuje se ravnomjerno na sve nositelje dozvole za uzgoj tuna.
  • 60% raspoređuje se prema udjelu svakog nositelja dozvole za uzgoj tuna u ukupnoj prodaji tuna kako je zavedeno u Informacijskom sustavu ribarstva Ministarstva poljoprivrede temeljem očevidnika za akvakulturu u petogodišnjem razdoblju koje prethodi kalendarskog godini za koju se utvrđuje kapacitet.
  • 10% predstavlja slobodnu ulaznu količinu.

"Izračun ulazne količine za svakog nositelja dozvole za uzgoj tuna te slobodna ulazna količina propisuju se Prilogom 1. koji čini sastavni dio ovog Pravilnika najkasnije do 15. siječnja kalendarske godine na koju se odnosi izračun“, stoji u Pravilniku.

Detalje o savjetovanju možete pronaći ovdje.

Inače, ukupni kapacitet uzgoja ove ribe kojim raspolaže Republika Hrvatska iznosi 7.880 tona godišnje. Najveća ulazna količina ulovljenih divljih tuna koja se smije unijeti na uzgajališta na području RH u jednoj kalendarskoj godini kojom ona raspolaže iznosi 2.947 tona.

Savjetovanje je otvoreno do 11. veljače 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Tuna Uzgoj Ulov


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]