Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Burza ribe
  • 21.08.2013.

Riblje burze totalni promašaji?

Burze propadaju bez kupaca i ribara

Foto: RGBStock.com
  • 349
  • 15
  • 0

Mnogi su mislili da će veletržnice ribe profunkcionirati ulaskom Hrvatske u EU, ali nakon ulaska u EU ništa se nije promijenilo. Veletržnice ribe ne rade kao burze i nema organizacije aukcija. Prema tome izgradnja ribljih burzi bio je totalan promašaj. Riječka burza je u likvidaciji, Tribunjska nije još proradila a porečka služi kao skladište ribe te se ulov prodaje kupcima iz Italije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ribarstvo Miro Kučić kazao je "Nisam ih stvorio, niti sam ih planirao. Veletržnice su trgovačka društva koja imaju četiri ili pet vlasnika, među kojima je i država. U pravilu traže od Ministarstva pokrivanje gubitaka. Zašto bi Ministarstvo to činilo? Može eventualno pristati u nekoj soluciji pokriti 25 posto gubitka".

Miro Kučić uvjeren je da će one burze u Tribunju i Poreču jednom proraditi kao veletržnice, no smatra da će s Rijekom biti problema. Ima oštar stav prema onima kojima je povjereno upravljanje veletržnicama. "Davno je to moglo profunkcionirati da je bilo sloge. Njihova se burza zove mobitel - otvara se u pet ujutro i zatvara u osam, riba je prodana i krenula je prema Milanu, Padovi ili gdje već. Što će njima veletržnica? Oni imaju svog prekupca, kupca s kojim imaju dugogodišnji odnos. Međutim, kad se uspostavi tržište, a to se mora dogoditi, e onda neće tako raditi".

Michael Tasić, upravitelj ribarske zadruge Istra smatra da bi nekakav vjetar u leđa države u obliku poticaja bio dobar za veletržnice. "Neka daju 24 posto za veletržnice. Ako se bude prodavalo, onda će se i kupovati na veletržnicama, ali ako nemate što prodati, onda nema ni kupovine. Razgovaram i sa stranim kupcima. Ni oni nisu oduševljeni time da profunkcionira veletržnica. Lakše im je nazvati telefonom, pitati koje ribe ima i direktno kupiti".

"Do kraja godine će se profilirati hoće li veletržnica uopće saživjeti. To je pitanje koje me muči od samog početka. Očito država nema volje da se prodaje preko veletržnice, ne stimulira ribare da prodaju na njoj, a ni kupce da kupuju..." rekao je Tasić.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Burza ribe Poticaji Miro Kučić Riba Ribari

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!