Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolovne dozvole
  • 04.10.2015. 16:20

Ribičke udruge za upravljanje ribolovnim resursima!

Ribiči zahtijevaju uvođenje jedinstvene ribolovne dozvole za sve tekuće vode. Ribiči koji imaju dozvolu za ribolov u susjedstvu PP Kopački rit, za naknadu od 100 kn trebali bi moći pecati i unutar Kopačkog rita, bez da za to kupuju posebnu dozvolu.

Foto: depositphotos.com, rogkov
  • 460
  • 25
  • 0

Danas je na ušću rijeke Drave u Dunav održan javni prosvjed ribolovaca Slavonije i Baranje. Povod za održavanje prosvjeda bilo je donošenje rješenja o zabrani ribolova na području PP Kopački Rit, koje je 22. rujna izrekao viši inspektor zaštite prirode, jer nije postojala valjanja koncesija za upravljanjem ribolovom, zbog čega je zaustavljen sportski ribolov na području PP Kopački rit.

No, pravi razlog prosvjedu je višegodišnje loše gospodarenje ribolovnim resursima u PP Kopački rit, nedostatak volje da se riješe ključni problemi vezani uz ribolov u PP Kopački rit i drugim tekućim vodama te alarmantno stanje tamošnjeg ribljeg fonda, reći će mnogi.

HDZ daje podršku prosvjedu

"Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije daje punu podršku javnom prosvjedu ribolovaca Slavonije i Baranje koji je danas održan na ušću rijeke Drave u Dunav. Držimo da je Ministarstvo poljoprivrede, nakon što je nekoliko mjeseci kasnilo s izdavanjem koncesije, donijelo lošu odluku u izboru koncesionara. Na natječaj za koncesiju, uz PP Kopački rit javila se i Zajednica športskih ribolovnih društava Baranje, no Ministarstvo je dalo prednost javnoj ustanovi PP Kopački rit.

Koncesiju trebale dobiti ribičke udruge?

Javna ustanova PP Kopački rit trebala bi se baviti nadzorom i kontrolom ribolova, a ne izdavanjem ribolovnica. Ribičke udruge zaslužuju koncesiju za upravljanje ribolovnim resursima jer će tako osigurati svoju održivost, ali i razviti ribolovni i ruralni turizam u Baranji", govore iz HDZ OBŽ koji podržava uvođenje reciprociteta za ribolov u Kopačkom ritu.

Ribičke udruge zaslužuju koncesiju za upravljanje ribolovnim resursima jer će tako osigurati svoju održivost, ali i razviti ribolovni i ruralni turizam u Baranji!

150 tisuća kuna godišnje od izdavanja ribolovnica

Naime, na ovaj je način PP Kopački rit dobio mogućnost zarade približno 150.000 kn godišnje od izdavanja ribolovnica, no to ne bi trebala biti primarna uloga i zadaća Javne ustanove PP Kopački rit, kažu ribolovci. JU PP Kopački rit nije dovoljno kapacitirana za nadzor ribolovnih aktivnosti na području parka prirode. Ribiči smatraju kako bi Javna ustanova trebala povećati broj čuvara prirode u PP Kopački rit da bi mogla kvalitetno obavljati nadzor svih ribolovnih zona na svome području.

Kopački rit se može financirati iz fondova

Javna ustanova PP Kopački rit najvećim se dijelom financira iz državnog proračuna, a područjem Kopačkog rita upravlja s ciljem njegove dugoročne zaštite, održavanja, očuvanja i promicanja, a na dobrobit sadašnjeg lokalnog stanovništva i budućih generacija. U skladu s tim, kada je u pitanju ribolov, posao javne ustanove treba biti nadzor korištenja ribolovnih resursa. Također, PP Kopački rit ima mogućnost javljanja na različite fondove Europske unije, i na taj način može osigurati dodatna sredstva za razvoj i unaprjeđenje parka prirode i svojih djelatnosti.

Razvoj ribolovnog turizma i okretanje OPG-ima

Ribička udruga koja se javila na natječaj sredstvima od ribolovnica osigurala bi si stabilnije funkcioniranje, ali i bolje gospodarenje ribolovnim resursima unutar PP Kopački rit. Ribolov unutar PP Kopački rit tada bi nadzirala ne samo Služba čuvara prirode JU PP Kopački rit, nego i ribočuvarska služba koncesionara, predlažu prosvjednici.

Dodjeljivanje koncesije ribičkoj udruzi značio bi i zaokret u odnosu prema malom i srednjem poduzetništvu, udrugama i OPG-ima, koji bi znatno utjecali na povećanje razvoja kontinentalnog i ribolovnog turizma, te na diverzifikaciju turističkih usluga na području Baranje i PP Kopačkog rita. Ribiči bi imali slobodu uvoditi i druge vrste turističke ponude i sadržaja, uz kontinuiranu kontrolu i monitoring stručnih službi JU PP Kopački rit.

Kontrola gospodarskog ribolova

"JU PP Kopački rit tada bi mogao bolje kontrolirati i gospodarski ribolov koji je najveći krivac za devastaciju ribljeg fonda, jer se više nikada ne smije dopustiti da gospodarski ribari pod izlikom tradicionalnog ribolova obavljaju gospodarski ribolov klasičnim ribolovnim alatima gospodarskoga ribolova. Kopački rit je, odmah iza delte Dunava, najveće prirodno mrjestilište slatkovodne ribe i zato su gospodarenje ribolovnim resursima i njegovo kvalitetno nadziranje iznimno važni", tvrde u HDZ-u.

Kada bi se bavila samo nadzorom i kontrolom, JU PP Kopački rit imala bi veći uvid u alate koji se koriste za ribolov, te u količinu ribe koja se vadi iz Dunava. Istovremeno, veća kontrola mogla bi se provoditi i nad zagađivačima vodotokova koji ispuštaju velike količine biomase u vodu, a koja utječe i na strukturu vode u Kopačkom ritu, kažu iz te stranke.

Foto: depositphotos.com, rogkov62


Tagovi

HDZ Ribolov PP Kopački rit Javni rposvjed Zabrana ribolova Koncesija Ribičke udruge Zajednica ribolovnih društava Ribolovnice Čuvari prirode Javna ustanova EU fondovi Nadzor ribolovnih resursa OPG Ribolovni turizam


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]