• Uprava ribarstva
  • 27.03.2019. 09:25

Ribiči, uključite se u istraživanje o rekreacijskom ribolovu

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi studiju o rekreacijskom/športskom ribolovu na moru u Republici Hrvatskoj. Uključite se, anonimno je!

Foto: Pixabay/JosepMonter
  • 1.437
  • 87
  • 0

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede otvorila je on-line Upitnik za rekreacijske i športske ribolovce na moru, kojim prikupljaju podatke o ribolovnom naporu u svrhu zaštite ribljeg fonda u Jadranu.

Kako objašnjavaju, Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi studiju o rekreacijskom/športskom ribolovu na moru u Republici Hrvatskoj.

"S obzirom da dosad nije bilo sustavnog praćenja ulova u rekreacijskom i športskom ribolovu (osim za neke migratorne pelagične vrste) kako bismo dobili što kvalitetnije podatke, studija se odnosi  i na sportaše i rekreativce koji su u najbližem kontaktu s ribom.

U tu svrhu, pripremili smo anketni upitnik koji je dio pilot studije o rekreacijskom ribolovu koja se provodi prema ciljevima Višegodišnjeg programa Europske unije za prikupljanje podataka i korištenje njima u sektorima ribarstva i akvakulture za razdoblje 2017. - 2019. godine, a u cilju praćenja i zaštite ribljeg fonda u Jadranu. U ovoj se studiji fokusiramo na vrste propisane Programom - jegulje, hrskavičnjače i visoko migratone pelagične vrste", navode iz Uprave ribarstva. 

Upitnik je namijenjen osobama koje su obavljale rekreacijski ili športski ribolov na moru barem jednom u 2018. godini, a istraživanje se radi velikog broja sudionika (oko 80.000 prodanih dozvola u 2018. godini) provodi anonimno putem online ankete. S obzirom na jednostavnost i pristupačnost forme, kao platforma za istraživanje odabran je Google obrazac.

"Vrijeme potrebno za ispunjavanje upitnika je 5 do 10 minuta, a opažanja rekreativaca i sportaša s terena pomoći će nam da dobijemo što jasniju sliku o ribolovnom naporu te ulovu u rekreacijskom i športskom ribolovu u odnosu na gospodarski ribolov. Prikupljanje podataka započelo je 26. ožujka te će trajati do sredine travnja", zaključuju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Ribiči Studija Rekreacijski ribolov Športski ribolov More


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)