Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalan ribolov
  • 17.09.2017. 12:00

Ribarski ratovi sve bliži?

Ribe je u morima i oceanima sve manje, ne samo zbog pretjeranog nego i zbog ilegalnog izlova u čemu prednjači Kina.

Foto: Bigstockphoto/Christoph_Lischetzki
  • 388
  • 22
  • 0

Povijest bilježi mnoge ratove zbog prirodnih resursa, bilo da se radi o šećeru, začinima, mineralima, opijumu..., a sada je na red došla i riba.

Posljednjih je desetljeća došlo do pada polovice globalnih zaliha riba u morima i oceanima što predstavlja sve veću i egzistencijalnu prijetnju za oko milijardu ljudi koji se diljem svijeta oslanjaju na morske plodove kao svoj primarni izvor proteina.

Kinezi jedu ribe više od prosjeka

Nijedna druga zemlja nije zabrinuta zbog praznih oceana koliko Kina čiji stanovnici jedu dvostruko više ribe od globalnog prosjeka. Peking je, također, najveći svjetski izvoznik ribe i ima 14 milijuna ribara u sektoru koji ostvarjuju prihode od milijarde dolara godišnje, navodi Washington Post.

Kineska vlada godišnje daje stotine milijuna dolara za subvencioniranje ribarskih flota na dalekim vodama. No, njihovi ribari često ilegalno ulaze u ribolovne vode drugih zemalja, a Kina na taj način omogućuje i militarizira pljačkanje oceanskih resursa širom svijeta.

Napadnuti itekako reagiraju

No, "napadnute" zemlje itekako reagiraju. Tako su u Indoneziji protjerali stotine kineskih plovila koji ilegalno love u njihovim vodama, Argentina je prošle godine potonula jedan kineski brod u svojim vodama, Južna Afrika se sukobljava s Pekingom, a nedavno je Ekvador pozvao kineskog veleposlanika da osudi kinesko ribarstvo u ekvadorskom pomorskom teritoriju nakon što su ilegalcima zaplijenili 3.000 tona nezakonito ulovljene ribe. SAD bi mogle biti sljedeće jer kineski brodovi sve više prilaze i nijhovim vodama pa se američka mornarica priprema za povećanje svoje uloge.

Osim ovoga problema, dolazi i do transnacionalnih zločina gdje su ribari često uključeni u krijumčarenje oružja ili droge.

Foto: Bigstockphoto/Christoph_Lischetzki


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]