• Eurostat
  • 02.02.2020. 18:00

Ribarska flota EU sve je manja u broju, kapacitetu i snazi

Flota EU vrlo je raznolika, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od 10 metara, a mali broj je dulji od 40 metara. Koje je još podatke objavio Eurostat?

Foto: Pixabay/JACLOU-DL
  • 1.169
  • 68
  • 0

Ribarska flota EU i dalje se smanjuje. Broj aktivnih brodova registriranih u 2018. godini bio je 81.860, a imali su kombinirani kapacitet od 1,5 milijuna bruto tona i ukupnu snagu motora 6,2 milijuna kilovata. U odnosu na 2008. godinu, broj plovila smanjen je za 4%, dok je ukupna bruto tonaža smanjena za 17%, a snaga motora za 10%, objavio je Eurostat u svom izvješću.

Prema objavljenim podacima, Španjolska ima najveću bruto količinu, Francuska flota najviše snage, a Grčka najviše plovila.

Flota EU vrlo je raznolika, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od 10 metara, a mali broj dulji je od 40 metara. Prosječna veličina ribarskog broda EU u 2018. godini iznosila je 19 bruto tona, a prosječna snaga motora 75 kilovata.

Kada se uspoređuju bruto tonažom, Španjolska je imala najveću ribolovnu flotu među državama članicama EU (21% od ukupnog broja u EU). Slijede ju flote Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koje su bile gotovo upola manje od one u Španjolskoj. Međutim, mjereno snagom motora, najveća flota je ona u Francuskoj (16% od ukupnog broja u EU), a slijede je Italija (15%) i Španjolska (13%).

fed
Kapacitet ribolovne flote Europske unije u 2018. (% od ukupne bruto tonaže)

Mjereno brojem plovila, najveća flota u EU bila je u Grčkoj (18% svih plovila), a slijede ju Italija (15%) i Španjolska (11%). Grčka su plovila u prosjeku bila mala, s prosječnom veličinom od pet bruto tona i prosječnom snagom motora od 29 kilovata u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Procjenjuje se da je u EU u 2018. godini ulovljeno 5,3 milijuna tona žive vage

Ukupni ulov ribe EU u 2018. godini procijenjen je na 5,3 milijuna tona žive vage, sličan onome u 2017. godini. Među državama članicama, nešto se više ulovilo u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, a niže razine zabilježene su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj. Ribolovne flote Španjolske, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nizozemske u 2018. godini ulovile su oko dvije trećine svih ulova u EU.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Ribarstvo Ribarska flota EU Tonaža Veličina Snaga Broj plovila


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!