AgroKlub.com

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ribarstvo » Ribarima, nositeljima obrta, beneficirani radni staž?

Ribarima, nositeljima obrta, beneficirani radni staž?

Susret ribara

Ribarima, nositeljima obrta, beneficirani radni staž?

Datum: 10.10.2017. 18:00

Kategorija:

Ribarstvo

Uz osnivanje središnjeg Državnog ureda za ribarstvo, iz Rapca je zatražen i benificirani radni staž za nositelje obrta, smanjenje PDV-a te pojačani nadzor nad negospodarskim ribolovom.

Osnivanje središnjeg Državnog ureda za ribarstvo, jedan je od zahtjeva koji je upućen sa završenog 22. Susreta ribara u Rapcu, održanog od 5. do 7. listopada u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Naime, ribari su zatražili od mjerodavnih institucija, između ostalog, i benificirani radni staž za nositelje obrta, smanjenje PDV-a te pojačani nadzor nad negospodarskim ribolovom.

Na posebno teško stanje resursa u obalnom području osvrnuo se predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu, Mato Oberan i zatražio podršku ribara u donošenju hitnih mjera za očuvanje već devastiranih priobalnih resursa. Svi dionici složili su se da je potrebno donošenje mjera za očuvanje bioloških resursa i uspostavom održivog ribolova uz istovremeno očuvanje što većeg broja radnih mjesta te uvažavanjem socioekonomskih posljedica za sektor provođenjem mjera upravljanja.

Među brojnim zanimljivim temama skupu se obratio i predsjednik Koordinacije koćara, g. Romeo Mikičić koji je ukazao na kompleksno stanje koćarskog ribolova zbog lošeg stanja demerzalnih stokova, što potvrđuju i znanstveni podaci o čemu je u svojem predavanju govorio i dr. sc. Igor Ismailović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Veliki broj koćara odlučio se na trajni prestanak ribolova

Suočeni s velikim troškovima i smanjenim ulovima veliki broj koćara se odlučio na trajni prestanak ribolovne aktivnosti i kroz mjeru 1.10. G. Mikičić je naglasio višegodišnje probleme u komunikaciji s Ministarstvom pomorstva koje ima značajan utjecaj na obavljanje ribolovne djelatnosti. Upućena je molba za pomoć resornom Ministarstvu kako bi se poradilo na boljoj komunikaciji i došlo do zadovoljavajućih rješenja za ribare.

Veliku pozornost privuklo je izlaganje načelnika Odjela za ribarstvo Savjetodavne službe, dr.sc. Lava Bavčevića o mjerama za upravljanje ribolovom male plave ribe na Jadranu sukladno preporukama GFCM-a. Dr. Bavčević je nazočnima prikazao podatke o ulovu male plave ribe u Europi i Republici Hrvatskoj s naglaskom na njen ekonomski značaj. Analizirani su podaci o ulovu u odnosu na preporuke GFCM-a u razdoblju od 2008. godine do danas.

U svojem izlaganju dr. Bavčević je objasnio trenutno stanje stokova male plave ribe i mjere koje preporučuje Znanstveno tehničko i ekonomsko vijeće za ribarstvo pri Europskoj komisiji (STECF) prema kojima bi trebalo doći do značajnog smanjenja ulova srdele i inćuna što bi moglo rezultirati negativnim ekonomskim i socijalnim posljedicama za cijeli ribarski sektor.

Autorica: Valentina Andrić, mag.ing. morskog ribarstva, Savjetodavna služba

Foto: Pixabay/27707

Broj pregleda članka: 352; Uspješnost članka: 30.6

Izvor: Savjetodavna služba

Tagovi: Susret ribara, Održivo ribarstvo, Rabac

Ključne riječi članka: ribarima, nositeljima, obrta, beneficirani, radni, staz, ribarstvo, koćara, plave, ribolova, mjera, stanje, resursa, očuvanje, plave ribe, male plave