Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret ribara
  • 10.10.2017. 18:00

Ribarima, nositeljima obrta, beneficirani radni staž?

Uz osnivanje središnjeg Državnog ureda za ribarstvo, iz Rapca je zatražen i benificirani radni staž za nositelje obrta, smanjenje PDV-a te pojačani nadzor nad negospodarskim ribolovom.

Foto: Pixabay/
  • 507
  • 32
  • 0

Osnivanje središnjeg Državnog ureda za ribarstvo, jedan je od zahtjeva koji je upućen sa završenog 22. Susreta ribara u Rapcu, održanog od 5. do 7. listopada u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Naime, ribari su zatražili od mjerodavnih institucija, između ostalog, i benificirani radni staž za nositelje obrta, smanjenje PDV-a te pojačani nadzor nad negospodarskim ribolovom.

Na posebno teško stanje resursa u obalnom području osvrnuo se predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu, Mato Oberan i zatražio podršku ribara u donošenju hitnih mjera za očuvanje već devastiranih priobalnih resursa. Svi dionici složili su se da je potrebno donošenje mjera za očuvanje bioloških resursa i uspostavom održivog ribolova uz istovremeno očuvanje što većeg broja radnih mjesta te uvažavanjem socioekonomskih posljedica za sektor provođenjem mjera upravljanja.

Među brojnim zanimljivim temama skupu se obratio i predsjednik Koordinacije koćara, g. Romeo Mikičić koji je ukazao na kompleksno stanje koćarskog ribolova zbog lošeg stanja demerzalnih stokova, što potvrđuju i znanstveni podaci o čemu je u svojem predavanju govorio i dr. sc. Igor Ismailović s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Veliki broj koćara odlučio se na trajni prestanak ribolova

Suočeni s velikim troškovima i smanjenim ulovima veliki broj koćara se odlučio na trajni prestanak ribolovne aktivnosti i kroz mjeru 1.10. G. Mikičić je naglasio višegodišnje probleme u komunikaciji s Ministarstvom pomorstva koje ima značajan utjecaj na obavljanje ribolovne djelatnosti. Upućena je molba za pomoć resornom Ministarstvu kako bi se poradilo na boljoj komunikaciji i došlo do zadovoljavajućih rješenja za ribare.

Veliku pozornost privuklo je izlaganje načelnika Odjela za ribarstvo Savjetodavne službe, dr.sc. Lava Bavčevića o mjerama za upravljanje ribolovom male plave ribe na Jadranu sukladno preporukama GFCM-a. Dr. Bavčević je nazočnima prikazao podatke o ulovu male plave ribe u Europi i Republici Hrvatskoj s naglaskom na njen ekonomski značaj. Analizirani su podaci o ulovu u odnosu na preporuke GFCM-a u razdoblju od 2008. godine do danas.

U svojem izlaganju dr. Bavčević je objasnio trenutno stanje stokova male plave ribe i mjere koje preporučuje Znanstveno tehničko i ekonomsko vijeće za ribarstvo pri Europskoj komisiji (STECF) prema kojima bi trebalo doći do značajnog smanjenja ulova srdele i inćuna što bi moglo rezultirati negativnim ekonomskim i socijalnim posljedicama za cijeli ribarski sektor.

Autorica: Valentina Andrić, mag.ing. morskog ribarstva, Savjetodavna služba

Foto: Pixabay/27707


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Susret ribara Rabac Održivo ribarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!