Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 08.03.2019. 15:05

Ribarima i prerađivačima ribe s hrvatskih otoka isplaćeno 176 milijuna kuna

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo ugovoren je iznos od 234,9 milijuna kuna za 635 korisnika sa 17 otoka, dok je isplaćen iznos od 176,7 milijuna kuna za 570 korisnika, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrednike. 

Foto: Bigstockphoto/teoteoteo
  • 1.639
  • 83
  • 0

Za projekte na hrvatskim otocima kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo ugovoren je iznos od 234,9 milijuna kuna za 635 korisnika sa 17 otoka, dok je isplaćen iznos od 176,7 milijuna kuna za 570 korisnika, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrednike. 

"Najveći iznos i broj korisnika ugovorenih i isplaćenih sredstava odnosi se na otok Ugljan na kojemu je ugovoreno čak 27% od ukupno ugovorenih sredstava korisnika na otocima. S obzirom na veliki broj ribara na otoku Ugljanu, posebice mjestu Kali, mjere koje su se provodile odnosile su se na sufinanciranja privremene i trajne obustave ribolova, zaštite zdravlja i sigurnosti te energetske učinkovitosti na ribarskim plovilima, ali i horizontalna mjera kojom se poboljšavaju uvjeti stavljanja na tržište, čime se postiže i veća cijena samoga proizvoda", objašnjavaju. 

Najviše korisnika na Ugljanu, slijedi Brač

Odmah iza ulaganja na otoku Ugljanu, po postotku slijede ulaganja na otoku Braču. Na ostalih 15 otoka, dodaju,mvećina ulaganja odnosila su se na mjere vezane uz ribolov. Na Hvaru, Dugom otoku te Cresu, na kojima postoje tvrtke koje se bave preradom proizvoda, dok je na otoku Cresu i veliko uzgajalište bijele morske ribe, ugovoreno je preko 50. mil. kuna kojima su izgrađeni, opremljeni i modernizirani prerađivački kapaciteti i kapaciteti u akvakulturi.

Od početka provedbe Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo do sada su raspisana ukupno 42 natječaja. Dosad je ugovoreno 47,27% alokacije, odnosno iznos od 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno gotovo 600 milijuna kuna, kaže ministar. 

Ulagalo se i u energetski učinkovite sustave grijanja i hlađenja (dizalice topline) u građevinskim objektima za preradu ribe umjesto klasičnih sustava (sustava na fosilna goriva) te u poboljšanje poslovnih procesa nabavom nove informatičke opreme i softvera za upravljanje poslovanjem.

"Naši ribari, uzgajivači i prerađivači ribe dobro su upoznati s mogućnostima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a potvrda toga je i rast iskorištenosti raspoloživih sredstava u posljednje dvije godine. Od početka provedbe Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo do sada su raspisana ukupno 42 natječaja, od čega čak 34 u mandatu ove Vlade. Do sada je ugovoreno 47,27% alokacije, odnosno iznos od 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno gotovo 600 milijuna kuna“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Unutar Operativnog programa 36 mjera 

U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. na raspolaganju je ukupno 348,7 milijuna eura (252,6 milijuna eura iz proračuna EU, a 96,1 milijuna eura iz proračuna RH).

"Ova su sredstva iznimno važna za cjelokupni sektor ribarstva i kao takva zadovoljavaju njegove potrebe u ovome razdoblju. Unutar ovoga Operativnoga programa, a u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima od znanstvenih institucija, lokalnih i regionalnih samouprava, državnih institucija i subjekata iz sektora ribarstva određeno je 36 različitih mjera kojima je pokriven cjelokupni sektor, od morskog i slatkovodnog ulova i uzgoja, prerade i trženja proizvoda ribarstva, organizacija proizvođača i FLAG-ova", zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 

Popis korisnika možete pronaći ovdje


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ribari Operativni program za ribarstvo EU fondovi Riba Isplata


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja