Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ceh ribarstva i akvakulture
  • 13.10.2020. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ribari zbog pandemije zatražili nastavak mjera pomoći sektoru

Predstavnici Ceha ribarstva i akvakulture Hrvatske obrtničke komore sastali su se s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i državnim tajnikom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josipom Bilaverom.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 833
  • 13
  • 0

Predstavnici Ceha ribarstva i akvakulture HOK-a zatražili su na sastanku s predstavnicima mjerodavnih ministarstava konkretne i brze mjere kako bi im se u uvjetima širenja pandemije covida-19 omogućio neometan rad i nastavak poslovanja, uz devet zaključaka za rješavanje ribarske problematike u Hrvatskoj.

Kako je u ponedjeljak priopćila Hrvatska obrtnička komora (HOK), u njoj je održan sastanak predstavnika Ceha s predstavnicima ministarstava poljoprivrede te mora, prometa i infrastrukture, kao i s ostalim ključnim dionicima u kreiranju ribarske politike u Hrvatskoj, na kojem su ribari iznijeli zahtjeve za poboljšanje svojega trenutačnog položaja. 

"Predstavnici sektora iznijeli su svoju problematiku i zatražili da se poduzmu konkretne i brze mjere kako bi im se u uvjetima nastalim širenjem pandemije covida-19 omogućio neometan rad i nastavak poslovanja", ističu iz HOK-a. 

Devet zaključaka

Prenose i kako su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver pokazali spremnost za rješavanje problema koji se pojavljuju u tom sektoru pa su se dogovorili da će na sastancima raditi na rješavanju specifičnih poteškoća u ribarstvu i akvakulturi.

Predstavnici sektora ribarstva, kako se navodi, na temelju konstruktivne rasprave izdvojili su goruća pitanja koja je potrebno riješiti što prije te su ih oblikovali u devet zaključaka

Tako traže nastavak mjera cjelokupnom ribarskom sektoru, posebice onih kojima je svrha smanjiti štetu nastalu zbog covida-19.

Isto tako, traže da se u Pravilniku o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskoga i lokalnog značaja kad je riječ o plaćanju veza, uvjetima korištenja te određivanja najviše naknade i raspodjeli prihoda svim ribarima na području Hrvatske osiguraju isti uvjeti priveza i iskrcaja u financijskom i u tehničkom smislu (komunalni vez, godišnji vez).

Zahtijevaju i izuzeće primjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u djelu u kojem su definirane sportske luke. Naime, s obzirom na to da je u pojedinim dislociranim sportskim lukama mali broj ribara koji malim plovilima odlaze u ribolov na maloj udaljenosti od same luke ili prve sljedeće komunalne, to jest ribarske luke, iz Ceha ribarstva i akvakulture HOK-a traže izuzeće za njih kako bi mogli imati privez u takvim lučicama.  

Ribare i brodare uključiti u donošenje novog Zakona o pomorskom dobru 

Zaključcima se traži i da se predstavnici HOK-a, ribari i brodari uključe u radna tijela, posebice pri donošenju dugo očekivanog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Ribari traže izradu i primjenu pravilnika kojim će biti definirano da ovlasti za broj posade iznad nužne trećine po upisnom listu broda izdaje kapetan broda te mogućnost prodaje ribe na otvorenom djelu ribarnica kako bi se povećao plasman ribe i smanjila opasnost od širenja zaraze tijekom pandemije covida-19.

Ceh zaključcima traži i da se osigura dovoljan broj lučkih ispostava duž cijele obale Jadranskog mora i nužna koncesijska odobrenja za funkcioniranje postojećih te izgradnju novih benzinskih postaja duž cijele obale.

Ribari traže od mjerodavnih institucija strateški planirano izdavanje dugoročnih koncesijskih odobrenja za potrebe akvakulture te da se u Upisnom listu omogući uvid o trajanju plovidbene dozvole i datumima pregleda brodova.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ribari Ceh ribarstva Akvakultura Pandemija Mjere pomoći

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]