Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarska politika
  • 21.03.2017. 10:30

Ribari će uvjeriti Vellu da nam kvote ne trebaju?

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella naglasio je da je donošenje Višegodišnjeg plana upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu neophodno i da, unatoč svim naporima Italije, Slovenije i Hrvatske u provođenju mjera zaštite ribljeg fonda, znanstveni podaci govore da sve te mjere nisu dovoljne.

  • 1.706
  • 144
  • 0

Ministar Tolušić jutros je u Zadru zajedno s povjerenikom Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella otvorio konferenciju "Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu".

Konferencija je okupila osamdesetak stranih i domaćih stručnjaka u području ribarstva, predstavnike ministarstava nadležnih za ribarstvo jadranskih zemalja članica (Italije, Slovenije i Hrvatske) te predstavnike sektora udružene kroz MEDAC, predstavnike regionalnog projekta FAO-a Adriamed-a, STEFC-a te znanstvenih institucija Italije i Hrvatske.

Konferenciji će svoj doprinos dati i domaće udruge ribara, Savez ribarskih zadruga, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Svaka promjena u regulaciji ostavlja trajne posljedice

Ribolov male plave ribe, tj. plivaričarski ribolov, najvažniji je dio ribarstva Republike Hrvatske, a o plivaričarskom ulovu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe, ali i uzgoja tuna.

Svaka promjena u regulaciji ovog ribolova ima dalekosežne socio-ekonomske posljedice, te je izradi dokumenta koji može odrediti budućnost cjelokupne industrije nužno pristupiti odgovorno i oprezno. Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu prvi je dokument takvog tipa na Mediteranu koji će postaviti nove standarde upravljanja ribarstvom u regiji i odrediti daljnji razvoj ribarstva na Jadranu.

Zajednički odrediti budućnost ribarstva

Cilj konferencije bio je okupiti sve zemlje dionike ribolova male plave ribe na Jadranu i zajedno pristupiti prijedlozima upravljanja tim dijelom Mediterana za očuvanje ribljeg fonda i perspektivnu budućnost ribarstva.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella naglasio je na otvaranju konferencije da je donošenje Višegodišnjeg plana upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu neophodno i da, unatoč svim naporima Italije, Slovenije i Hrvatske u provođenju mjera zaštite ribljeg fonda, znanstveni podaci govore da sve te mjere nisu dovoljne.

Stoga je naglasio nužnost primjene mehanizama koji su se već pokazali učinkovitima u drugim dijelovima europskog ribolovnog mora i pozvao prisutne na prihvaćanje prijedlog Komisije.

Sastanak s ribarima

Ministar Tomislav Tolušić i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella potom su obišli Luku Gaženica i ribarsku flotu, a održali su i sastanak s hrvatskim ribarima na kojem se povjerenik Vella upoznao s problematikom i specifičnostima ribarstva u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.

"Ovo je prvi službeni posjet povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo našoj zemlji. O hrvatskom ribarstvu, našim specifičnostima, tradiciji i naporima da sačuvamo naš riblji fond povjerenik Vella imao je prilike čuti na svim raspravama i izvještajima radnih skupina jer se mi, zajedno s ostalim jadranskim zemljama, već dugo zalažemo za prepoznavanje naših potreba i zaštitu naše ribe i naših ribara.

Ne želimo uvođenje ribljih kvota

Današnja konferencija ogledalo je našeg sveobuhvatnog pristupa temi i dugogodišnje uspješne suradnje sa susjedima. Zajedno smo obišli i dio ribarske flote u Luci Gaženica, a održali smo i sastanak s našim ribarskim sektorom.

Iskreno se nadam da smo zajedno sa Slovenijom i Italijom pokazali da je Jadran more koje zaslužuje posebnu pozornost i posebnu regulaciju. Naše stajalište je jasno, želimo zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želimo uvođenje sustava ulovnih kvota jer smatramo da je pristup koji unazad nekoliko godina primjenjujemo učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda i europskog ribolovnog mora u cjelini", izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Zadru.


Tagovi

Tomislav Tolušić Karmenu Vella Ribarenje Jadran


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer