Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarska politika
  • 21.03.2017. 10:30

Ribari će uvjeriti Vellu da nam kvote ne trebaju?

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella naglasio je da je donošenje Višegodišnjeg plana upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu neophodno i da, unatoč svim naporima Italije, Slovenije i Hrvatske u provođenju mjera zaštite ribljeg fonda, znanstveni podaci govore da sve te mjere nisu dovoljne.

  • 1.703
  • 144
  • 0

Ministar Tolušić jutros je u Zadru zajedno s povjerenikom Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella otvorio konferenciju "Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu".

Konferencija je okupila osamdesetak stranih i domaćih stručnjaka u području ribarstva, predstavnike ministarstava nadležnih za ribarstvo jadranskih zemalja članica (Italije, Slovenije i Hrvatske) te predstavnike sektora udružene kroz MEDAC, predstavnike regionalnog projekta FAO-a Adriamed-a, STEFC-a te znanstvenih institucija Italije i Hrvatske.

Konferenciji će svoj doprinos dati i domaće udruge ribara, Savez ribarskih zadruga, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Svaka promjena u regulaciji ostavlja trajne posljedice

Ribolov male plave ribe, tj. plivaričarski ribolov, najvažniji je dio ribarstva Republike Hrvatske, a o plivaričarskom ulovu ovisi i cjelokupna industrija prerade ribe, ali i uzgoja tuna.

Svaka promjena u regulaciji ovog ribolova ima dalekosežne socio-ekonomske posljedice, te je izradi dokumenta koji može odrediti budućnost cjelokupne industrije nužno pristupiti odgovorno i oprezno. Višegodišnji plan upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu prvi je dokument takvog tipa na Mediteranu koji će postaviti nove standarde upravljanja ribarstvom u regiji i odrediti daljnji razvoj ribarstva na Jadranu.

Zajednički odrediti budućnost ribarstva

Cilj konferencije bio je okupiti sve zemlje dionike ribolova male plave ribe na Jadranu i zajedno pristupiti prijedlozima upravljanja tim dijelom Mediterana za očuvanje ribljeg fonda i perspektivnu budućnost ribarstva.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella naglasio je na otvaranju konferencije da je donošenje Višegodišnjeg plana upravljanja za malu plavu ribu na Jadranu neophodno i da, unatoč svim naporima Italije, Slovenije i Hrvatske u provođenju mjera zaštite ribljeg fonda, znanstveni podaci govore da sve te mjere nisu dovoljne.

Stoga je naglasio nužnost primjene mehanizama koji su se već pokazali učinkovitima u drugim dijelovima europskog ribolovnog mora i pozvao prisutne na prihvaćanje prijedlog Komisije.

Sastanak s ribarima

Ministar Tomislav Tolušić i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella potom su obišli Luku Gaženica i ribarsku flotu, a održali su i sastanak s hrvatskim ribarima na kojem se povjerenik Vella upoznao s problematikom i specifičnostima ribarstva u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.

"Ovo je prvi službeni posjet povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo našoj zemlji. O hrvatskom ribarstvu, našim specifičnostima, tradiciji i naporima da sačuvamo naš riblji fond povjerenik Vella imao je prilike čuti na svim raspravama i izvještajima radnih skupina jer se mi, zajedno s ostalim jadranskim zemljama, već dugo zalažemo za prepoznavanje naših potreba i zaštitu naše ribe i naših ribara.

Ne želimo uvođenje ribljih kvota

Današnja konferencija ogledalo je našeg sveobuhvatnog pristupa temi i dugogodišnje uspješne suradnje sa susjedima. Zajedno smo obišli i dio ribarske flote u Luci Gaženica, a održali smo i sastanak s našim ribarskim sektorom.

Iskreno se nadam da smo zajedno sa Slovenijom i Italijom pokazali da je Jadran more koje zaslužuje posebnu pozornost i posebnu regulaciju. Naše stajalište je jasno, želimo zadržati princip upravljanja ribolovnim naporom i ne želimo uvođenje sustava ulovnih kvota jer smatramo da je pristup koji unazad nekoliko godina primjenjujemo učinkovitiji u zaštiti našeg ribljeg fonda i europskog ribolovnog mora u cjelini", izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Zadru.


Tagovi

Tomislav Tolušić Karmenu Vella Ribarenje Jadran


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."