Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivna vrsta u Jadranu
  • 08.08.2017. 13:30

Rebraši prijete sitnoj plavoj ribi u Jadranu

Zapadnu obalu Istre preplavila je nova invazivna vrsta - rebraši. Vrsta koja je uništila crnomorsko ribarstvo.

Foto: Dorijana Košta
  • 2.467
  • 140
  • 0

Invazivna vrsta koja je uništila crnomorsko ribarstvo preplavila je plaže na zapadnoj obali Istre! Riječ je o rebrašima, neopasnim za ljude, ali potencijalno velikim problemom za sitnu plavu ribu. Razmnožavaju se velikom brzinom, "otimaju“ hranu sitnoj plavoj ribi i mogu dovesti do kolapsa gospodarski najznačajnije riblje populacije Jadrana, piše Glas Istre.

Invazivna vrsta u Jadranu

Kako im je rekao Davor Lučić znanstveni savjetnik u Instituta za istraživanje mora i priobalja u Dubrovniku, rebraš Mnemiopsis leidyi, Morski orah, nekontrolirani rast je započeo prošlog ljeta, a ovoga je dostigao zabrinjavajuće razmjere.

"Najveću gustoću od 500 jedinki po kubiku mora zabilježili smo u uvalama oko Pule i Rovinja, ali ga, desetak puta manje ima i na cijelom potezu od Rovinja do ušća rijeke Po", rekao im je Paolo Paliaga, viši asistent u rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Testiranja koja su provedena na sedam različitih lokacija diljem sjevernog Jadrana, pokazala su da ovogodišnji rast populacije invazivih rebraša može dostići razmjere koje će utjecati na hranidbenu ravnotežu u moru i mogućnosti osiguranja dovoljne količine zooplanktona za prehranu sitne plave ribe.

"I sadašnja populacija rebraša predstavlja prijetnju, a ako se nastavi ovaj progresivan rast situacija će postati opasna, jer u moru neće biti dovoljno biomase za sitnu plavu ribu", upozorava Paliaga.

Foto: Dorijana Košta; species.wikimedia.org


Izvori

Glas Istre


Tagovi

Rebraši Invazivna vrsta Jadran Sitna plava riba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).