Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz ribe
  • 13.07.2015. 12:00

Raste francuski uvoz ribe!

Smanjenje ribolovnog napora i promjene potrošačkih navika u Francuskoj su dovele do povećanja uvoza ribe.

Foto: depositphotos.com
  • 253
  • 12
  • 0

Francuska posljednjih godina uvozi sve više ribe. Kako je ta zemlja veliki svjetski proizvođač i izvoznik ribe, mnogi se pitaju koji je tome razlog. Statistike pokazuju kako Francuzi uvelike mijenjaju prehrambene, a time i potrošačke navike. Smanjuje se domaći ulov ribe na sveukupno 11 milijuna km2 morske površine, koliko pripada toj zemlji.

Unatoč dobrim trgovinskim rezultatima domaćih poljoprivrednih proizvoda, u sektoru ribarstva i akvakulture Francuska ostvaruje deficit, koji se popeo sa 2,2 milijarde na 3,6 milijardi eura u 2014, što je porat od 63%.

Francuzi jedu sve manje domaće ribe

Francuska je s potrošnjom od 35 kilograma ribe po stanovniku najveći europski potrošač (prosjek za kontinent iznosi 23 kilograma), što, kako navode strani mediji, upućuje na to da Francuzi jedu sve manje domaće, a sve više uvozne ribe. Sve više naklonjeni lososu, tunjevini i škampima, koji u domaćem ribarstvu ne predstavljaju velik udio, oslanjaju se na dobavljače iz stranih zemalja. Takva promjena u potrošačkim navikama ne prolazi neprimijećeno pa tako ove vrste ribe za kojima je najveća i potražnja sada čine oko 50% ukupnog francuskoh uvoza.

Drugi razlog pada potrošnje domaće ribe je smanjenje aktivnosti u sektoru ribarstva. Kako se navodi, Francuska je 1995. godine imala u posjedu 6.593 ribarska čamca, dok je njihov broj u 2013. pao na 4.537, što ima veze i s ulaskom u europsku zajednicu pa tako i Francuska podliježe Zajedničkoj poljoprivrednoj, tj. ribarstvenoj politici kojoj je cilj smanjiti ribolovni napor i iskorištavanje morskih resursa. Premastatistici, sektor ribarstva u Francuskoj zapošljava oko 21 tisuću ljudi.

Foto: depositphotos.com; asayenkaa


Tagovi

Francuska Riba Škampi Tuna Losos Aktivnost Ribolovni napor Uvoz ribe Potražnja Domaća riba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."