Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz ribe
  • 13.07.2015. 12:00

Raste francuski uvoz ribe!

Smanjenje ribolovnog napora i promjene potrošačkih navika u Francuskoj su dovele do povećanja uvoza ribe.

Foto: depositphotos.com
  • 250
  • 12
  • 0

Francuska posljednjih godina uvozi sve više ribe. Kako je ta zemlja veliki svjetski proizvođač i izvoznik ribe, mnogi se pitaju koji je tome razlog. Statistike pokazuju kako Francuzi uvelike mijenjaju prehrambene, a time i potrošačke navike. Smanjuje se domaći ulov ribe na sveukupno 11 milijuna km2 morske površine, koliko pripada toj zemlji.

Unatoč dobrim trgovinskim rezultatima domaćih poljoprivrednih proizvoda, u sektoru ribarstva i akvakulture Francuska ostvaruje deficit, koji se popeo sa 2,2 milijarde na 3,6 milijardi eura u 2014, što je porat od 63%.

Francuzi jedu sve manje domaće ribe

Francuska je s potrošnjom od 35 kilograma ribe po stanovniku najveći europski potrošač (prosjek za kontinent iznosi 23 kilograma), što, kako navode strani mediji, upućuje na to da Francuzi jedu sve manje domaće, a sve više uvozne ribe. Sve više naklonjeni lososu, tunjevini i škampima, koji u domaćem ribarstvu ne predstavljaju velik udio, oslanjaju se na dobavljače iz stranih zemalja. Takva promjena u potrošačkim navikama ne prolazi neprimijećeno pa tako ove vrste ribe za kojima je najveća i potražnja sada čine oko 50% ukupnog francuskoh uvoza.

Drugi razlog pada potrošnje domaće ribe je smanjenje aktivnosti u sektoru ribarstva. Kako se navodi, Francuska je 1995. godine imala u posjedu 6.593 ribarska čamca, dok je njihov broj u 2013. pao na 4.537, što ima veze i s ulaskom u europsku zajednicu pa tako i Francuska podliježe Zajedničkoj poljoprivrednoj, tj. ribarstvenoj politici kojoj je cilj smanjiti ribolovni napor i iskorištavanje morskih resursa. Premastatistici, sektor ribarstva u Francuskoj zapošljava oko 21 tisuću ljudi.

Foto: depositphotos.com; asayenkaa


Tagovi

Francuska Riba Škampi Tuna Losos Aktivnost Ribolovni napor Uvoz ribe Potražnja Domaća riba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]