Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 11.01.2019. 18:00

Raspodjela Državne kvote u 2019. godini za ribolov plavoperajne tune

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje!

Foto: Bigstockphoto/holbox
  • 1.280
  • 57
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli Državne kvote u 2019. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus)

Kako objašnjavaju, Pravilnik predviđa raspodjelu Državne kvote na gospodarski i negospodarski ribolov u količini od 750 tona za plivarice tunolovke, 80 tona za udičare, 12,29 tona za prilov, 5 tona za sportski ribolov, 12,5 tona za rekreacijski ribolov i 3 tone za znanstveni ribolov. Osim toga, u dijelu regulacije prilova, u 2019. godini je planirano i nadalje omogućiti prilov ostvaren plivaricom srdelarom, uz uvođenje mogućnosti ostvarivanja prilova tune u ciljanom ribolovu igluna plutajućim parangalom gdje se planira dozvoliti iskrcaj najviše 20 % tune od ukupnog broja tune i igluna na iskrcaju, s dodatnim ograničenjem od 3 (tri) tune po iskrcaju.

Nadalje, u 2019. godini se mijenja sezona za plivarice tunolovke što je posljedica promjene odredbi ICCAT Preporuke 18-02 te se u 2019. godini omogućava tri tjedna dulja sezona za ribolov plivaricama tunolovkama za potrebe uzgoja u Jadranu, odnosno od 26. svibnja do 15. srpnja, dok sezona za plivarice tunolovke za plovila koja love tunu za tržište svježom ribom traje od 26. svibnja do 1. srpnja. Također, s obzirom na to da je novom ICCAT Preporukom ukinuto ograničenje sezone za sportski i rekreacijski ribolov, početak sezone predviđen je za 1. travnja, a trajanje do 1. studenog.

Savjetovanje je otvoreno do: 18.1.2019.

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća i da je otvoreno Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te posebnim načinima ribolova

Opis savjetovanja: U ovom trenutku na snazi je Pravilnik o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te posebnim načinima ribolova („Narodne novine“, br. 84/15, 94/15, 107/15, 61/17 i 64/17) donesen temeljem starog Zakona o morskom ribarstvu („Narodne novine, broj 81/13., 14/14. i 152/14.) koji normira područje ribarstva vezano za upotrebu mreža stajaćica, klopkastih alata (vrša), udičarskih alata (povraza i parangala), probodnih alata (osti) i posebne načine ribolova u koje spada tramata i sakupljanje drugih morskih organizama ronjenjem. U procesu donošenja novog Zakona ukazala se potreba za donošenjem novih pravilnika koji će regulirati područja ribarstva pasivnim alatima kao i sakupljanja morskih organizama ronjenjem.

Uslijed toga, iz opsega Pravilnika o pasivnim alatima potrebno je u potpunosti izostaviti odredbe koje se odnose na područje sakupljanja morskih organizama ronjenjem i uvrstiti ih u novi pravilnik. Prijedlog Pravilnika o pasivnim alatima uređuje ribolov pasivnim alatima na vrlo sličan način kao i sada važeći Pravilnik te propisuje način mjerenja veličina oka mreža stajaćica čime će ovaj element u potpunosti biti usklađen s europskom legislativom (Uredba Komisije (EZ) br. 517/2008).

Savjetovanje je otvoreno do: 8.2.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Plavoperajna tuna Državne kvote


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Veganski proizvodi na Trgu bana Jelačića VegeSajam održat će se u utorak14. lipnja 2022. od 8 do 20 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. VegeSajmom želi se ukazati na prednosti veganske prehrane kroz kušanje i promotivne prodaje ukusne veg... Više [+]