Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 01.11.2022. 16:30

Prijedlog pravilnika o dodjeli potpore za ribarstvo i akvakulturu u javnoj raspravi

Troškovi cijena pogonskih goriva, električne energije u te riblje hrane opterećuju likvidnost te ugrožavaju održivost radnih mjesta u sektoru, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Boris Stanić
  • 128
  • 42
  • 0

U tijeku je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture – kompenzacija".

"Ovim dokumentom utvrđuju se uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore u okviru prioriteta Europske unije "Poticanje stavljanja na tržište i prerade", u okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. – 2020.", napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, to je radi pružanja potpore u obliku naknade za izgubljeni prihod i dodatne troškove do kojih je došlo radi poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture u RH.

Troškovi energenata i sirovina koji su porasli i dosegli vrlo visoke razine, pojašnjavaju, u značajnoj mjeri doveli su do porasta ukupnih troškova poslovanja u sektoru ribarstva i akvakulture, čemu izrazito doprinose i ratna zbivanja u Ukrajini, a sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti i u narednom razdoblju.

"Ova situacija se izrazito negativno odražava u sektoru ribarstva i akvakulture, gdje osobito rastući troškovi cijena pogonskih goriva koje se koristi u ribarstvu, troškovi električne energije u preradi proizvoda ribarstva i akvakulture te riblje hrane u akvakulturi značajno opterećuju likvidnost te ugrožavaju održivost radnih mjesta u sektoru", ističu iz Ministarstva.

Mjera za čiju provedbu se donosi ovaj propis dio je paketa pomoći Vlade Republike Hrvatske kako bi se financijski pomoglo sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti te očuvanju radnih mjesta, uslijed kontinuirano rastućih troškova poslovanja uslijed poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 4.11. ove godine, napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Prijedlog pravilnika Dodjela potpora Ribarstvo Akvakultura


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]