Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 01.11.2022. 16:30

Prijedlog pravilnika o dodjeli potpore za ribarstvo i akvakulturu u javnoj raspravi

Troškovi cijena pogonskih goriva, električne energije u te riblje hrane opterećuju likvidnost te ugrožavaju održivost radnih mjesta u sektoru, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Boris Stanić
  • 1.505
  • 82
  • 0

U tijeku je savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere IV.3. "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture – kompenzacija".

"Ovim dokumentom utvrđuju se uvjeti, kriteriji i način dodjele potpore u okviru prioriteta Europske unije "Poticanje stavljanja na tržište i prerade", u okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. – 2020.", napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, to je radi pružanja potpore u obliku naknade za izgubljeni prihod i dodatne troškove do kojih je došlo radi poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture u RH.

Troškovi energenata i sirovina koji su porasli i dosegli vrlo visoke razine, pojašnjavaju, u značajnoj mjeri doveli su do porasta ukupnih troškova poslovanja u sektoru ribarstva i akvakulture, čemu izrazito doprinose i ratna zbivanja u Ukrajini, a sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti i u narednom razdoblju.

"Ova situacija se izrazito negativno odražava u sektoru ribarstva i akvakulture, gdje osobito rastući troškovi cijena pogonskih goriva koje se koristi u ribarstvu, troškovi električne energije u preradi proizvoda ribarstva i akvakulture te riblje hrane u akvakulturi značajno opterećuju likvidnost te ugrožavaju održivost radnih mjesta u sektoru", ističu iz Ministarstva.

Mjera za čiju provedbu se donosi ovaj propis dio je paketa pomoći Vlade Republike Hrvatske kako bi se financijski pomoglo sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti te očuvanju radnih mjesta, uslijed kontinuirano rastućih troškova poslovanja uslijed poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 4.11. ove godine, napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Prijedlog pravilnika Dodjela potpora Ribarstvo Akvakultura


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije