Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sardina d.o.o. Postira
  • 24.07.2014. 08:40

Povijesno ulaganje u ribarstvo

Sardina d.o.o. je 2013. godine u novu tvornicu uložila 250 milijuna kuna, a kroz dvije do tri godine planiraju rast proizvodnje na 40 milijuna konzervi godišnje. Izvoz čini 70 % proizvodnje, dogovoren je posao s Kinom, a planira se i izvoz u Poljsku

Foto: depositphotos.com, lucidwaters
  • 230
  • 39
  • 0

Ribarstvo je važna strateška grana hrvatskog gospodarstva, a proizvodni je sektor potrebno unapređivati kao njegov bitan element u sklopu Europske unije. U Sardini d.o.o. iz Postira shvatili su kako je važno investirati u modernizaciju i nove pogone pa su 2013. godine u novu tvornicu uložili 250 milijuna kuna te kroz dvije do tri godine očekuju porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje uz proizvodnju novih proizvoda. Ovo je ujedno i jedna od najmodernijih tvornica takvog tipa u Europi, a cijelu je proizvodnju podigla na najvišu razinu. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti hrvatskog ribarstva, a svega su 5 %, odnosno 1.5 milijuna eura bespovratnih sredstava dobili iz predpristupnog IPARD programa, dok iste europske tvrtke dobivaju i 75 % bespovratnih sredstava.

Izvozno orjentirani

Samo u ovoj godini očekuju proizvodnju od 25 milijuna ribljih konzervi od čega će 17,5 milijuna činiti izvoz. 70 % proizvoda plasiraju na inozemna tržišta i to: Japan, SAD, Kanada, Australija, Austrija, Italija, Švicarska, Mađarska, Švedska, Rusija, Češka, Slovačka, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora.

Svoje proizvode plasirat će i u Kinu iz koje su primili narudžbu jednog velikog kupca, a kako je on zadovoljan kvalitetom proizvoda te njegovim dizajnom, za očekivati je da će se taj posao pretvoriti u dugoročnu suradnju.

No to nisu jedini planovi rasta izvoza. Poljska za Sardinu predstavlja izniman potencijal, a izvoziti bi trebali preko nove Roglićeve akvizicije - poljske distributerske tvrtke Navo. "Posebno se veselimo plasmanu preko nove Roglićeve akvizicije u Poljsku koje je tržište od 40 milijuna stanovnika, a Poljaci su tradicionalno dobri potrošači ribljih konzervi. Neće biti lako jer Poljska imaju vlastitu proizvodnju, ali računamo na visoku kvalitetu naših proizvoda, kao i znanje Orbica u distribuciji" istaknuo je za portal poduzetništvo.org Davor Gabela, član Uprave Sardine te jedan od suvlasnika.

Vlastita flota za proizvodnju ribe

Sardinini proizvodi se na tržištu mogu pronaći i pod brandom Adriatic Queen koji čini 70-ak posto proizvodnje, dok ostatak otpada na proizvodnju robne marke Konzuma, belgijskog Delhaizea i NTL-a. Zanimljivo je i da imaju vlastitu flotu za ulov i preradu ribe, a proizvode i svježe smrznutu ribu, imaju uzgajalište tune, kapaciteta oko 800 tona godišnje te brancina i orade, kapaciteta 500 tona godišnje.

Foto: depositphotos.com, lucidwaters


Tagovi

Ribarstvo Strateška grana Sardina Nova tvornica IPARD Izvoz Riblje konzerve Dugoročna suradnja Proizvodnja ribe Adriatic Queen Davor Gabela Uzgajalište tune Brancin Orada Flota Izvoz Porast proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰