Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Rasinja
  • 10.09.2015. 19:00

Potokom plutaju uginule ribe!

Uginule ribe na površini ovoga potoka nisu rijetkost - no, uzrok se nikad se pronalazi. Mještani obližnjeg Grbaševca boje se za zdravlje, jer su blizu potoka bunari iz kojih dobivaju vodu za piće.

Foto: EKO Mamut Grbaševec
  • 241
  • 19
  • 0

Ovih su dana kod sela Grbaševec u općini Rasinja u Koprivničko-križevačkoj županiji, u potoku Gliboki mještani primjetili puno uginulih riba, no okolnosti pomora i identitet zagađivača nisu poznati.

Budući da još nije otkriveno koje su to otrovne tvari i na koji način dospjele u potok te izazvale pomor riba, Grbaševčani su zabrinuti, jer za piće koriste iz svojih dvorišnih zdenaca i pumpi, od kojih su neki od potoka udaljeni samo 30-ak metara.

Ako je nešto otrovno došlo u potok, doći će i do bunara iz kojih vadimo vodu za piće!

"Ekološka udruga Mamut iz Grbaševca već duže upozorava da je korito potoka Gliboki, koje je duboko oko 8 metara, vrlo pogodno za istjecanje otrovnih tvari u podzemne vode i vodu za piće koju koriste mještani. Isto tako Eko Mamut traži žurni inspekcijski nadzor ovog ekološkog incidenta, kako bi se izbjegla opasnost za zdravlje i živote mještana“ kaže Stanko Toth, dopredsjednik Udruge EKO Mamut.

U međuvremenu, kako doznajemo, na teren je izašao županijski vodoprivredni inspektor, no nije pronašao uzrok pomora ribe.

Živih je bića u potoku sve manje - uzrok se ne pronalazi

“Nažalost, čini nam se da nikoga nije briga za to. Tim više što ovo nije prvi pomor ribe u tom potoku. Nakon jednog, prije nekoliko godina, u potoku je nestalo riječnih školjaka i riječnih rakova, a kako se ništa konkretno ne poduzima, mislim da ćemo ostati i bez riba“ ističe Toth.

Iz općine Rasinja poručuju kako znaju za ove probleme, no oni tu ne mogu napraviti puno. A mjerodavni uzrok ne pronalaze.

Foto: EKO Mamut Grbaševec


Tagovi

Grbaševec Rasinja Koprivničko-križevačka županija Potok Gliboki Uginule ribe Otrovne tvari Voda za piće Bunari Ekološka udruga Mamut Inspekcijski nadzor Stanko Toth Vodoprivredni inspektor Riječni rakovi Riječne školjke


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]