Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 16.10.2015. 11:45

Poplavljen Hrvatski centar za autohtone pastrve

Hrvatski centar za autohtone pastrve potpuno je poplavljen i još se ne zna sudbina četiri tone mukotrpno uzgojenih riba.

  • 264
  • 24
  • 0

Kako javlja HRT, vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu je u 23 sata dosegnuo 816 centimetara. Karlovačke rijeke izlile su se na mnoge lokalne prometnice. Zbog obilne kiše, voda prijeti i mnogim lokacijama u Hrvatskom zagorju. Najugroženije je stubičko područje. Izlijeva se voda iz slijevnih jaraka, brane se podrumi, a poplavljeno je i prizemlje škole u Gornjoj Stubici.

U pripravnosti su i sve službe u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vodostaji Kupe, Save i Odre opadaju pa nema razloga za paniku, tvrde u kriznom stožeru. Osim na šibenskome području, obilne kiše bilo je i u mnogim drugim krajevima. Primjerice u Gospiću, Karlobagu i Delnicama, pokazuju službeni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Potpuno poplavljen centar za autohtone vrste ribe

Bujice s Velebita stigle su do naselja u Lici, ali i u priobalju. U desecima kuća poplavljeni su podrumi. Iako se stanje postupno smiruje, Gacka se u nekoliko sati izlila iz korita. Kako doznajemo, Hrvatski centar za autohtone pastrve potpuno je poplavljen i još nije poznata sudbina četiri tone uzgojene ribe.

U provedbi i dva projekta

Hrvatski centar za autohtone vrste riba i krških rakova znanstveno je stručni centar za uzgoj autohtone potočne pastrve i europskog riječnog raka. Centar djeluje u Otočcu od kraja 2008. U centru se trenutačno provode dva znanstvena projekta. Prvi je istraživanja rasta i razvoja europskog riječnog raka u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, a dugovječniji je projekt utjecaja probiotika na rast i razvoj autohtone pastrve. Centar je jedini uspio uzgojiti riječne rakove.

Riječ je o vrlo zahtjevnu poslu, jer uvjeti za uzgoj moraju biti idealni. Tako uzgojene rakove planiraju vratiti u Gacku. Vlasnici ovog uspješnog projekta koji se sufinancira sredstvima Europske unije su zagrebački Institut Ruđer Bošković, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i krških rakova te Grad Otočac.


Tagovi

Poplavljen Hrvatski centar za autohtone pastrve Karlovačke rijeke Velebit Lika Hrvatsko zagorje Kupa Sava Kiša Uzgojni centar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."