Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dagnje
  • 18.01.2023. 14:20

Pomor dagnji - što se događa u Novigradskom moru?

Dagnje su u Novigradskom moru počele ugibati u sve većim količinama. Analize su potvrdile nazočnost parazita.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 1.704
  • 91
  • 0

U Novigradskom moru došlo je do pomora dagnji.  Uzgajivači su prve probleme na školjkama primijetili u rujnu prošle godine, u međuvremenu počele su ugibati u sve većim količinama.

"Dvije analize  u Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdile su nazočnost parazita, kod mene ima 30-ak tona daganja, sve je mrtvo, netko bi nam trebao dati neki savjet, reći što sada dalje", istaknuo je za HRT Šime Marun, vlasnik uzgajališta u Maslenici koji je ostao bez uroda školjkaša u cijelosti. Dodao je da je ista situacija i kod njegovih sedmorice kolega.

"Sumnjamo da se radi o parazitu koji podsjeća na parazita koji je napravio probleme na periskama, sličan je. Daljnje su  pretrage u tijeku – uzorke ćemo poslati u Europski referentni laboratorij", napomenuo je Dražen Oraić, voditelj laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta.

Za odštetu se čeka znanstvena studija

Naime, ako se to potvrdi to bi bilo prvi put da je taj parazit prisutan na dagnjama u Jadranu. "Potvrda ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta. To je otvoreni akvatorij, nažalost kao i s problemom s periskama i u ovom slučaju ne postoje lijekovi ili mjere koje bi izliječile dagnje", pojasnio je.

Ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura kaže da bilo kakvoj isplati odštete mora prethoditi izrada znanstvene studije odnosno odobrenje Europske komisije.

"U međuvremenu uzgajivačima dagnji će biti isplaćene potpore za štetu od orada kao i druge potpore male vrijednosti odnosno kompenzacije za poremećaje na tržištu, kako bi pomoglo održivosti ove djelatnosti", dodaje Mišura.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pomor dagnji Uzgoj dagnji Dagnje Šime Marun Dražen Oraić Ante Mišura


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.