Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Javno savjetovanje
 • 31.03.2024. 15:00

Plivarice će mjesec dana biti u luci, ovo su iznosi naknada na koje ribari imaju pravo

U javnom savjetovanju je Pravilnik o privremenoj obustavi ribolovnih aktivnosti u trajanju od 30 dana u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske, a za koje vrijeme ribari imaju pravo na potporu.

Foto: Leticija Hrenković (ilustracija)
 • 521
 • 31
 • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi mjere I.9. "Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti“ okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama za travanj/svibanj 2024,, u javnom je savjetovanju. 

Kako objašnjava Ministarstvo poljoprivrede, privremena obustava odnosi se na razdoblje od 26. travnja u 00:00 sati do 25. svibnja u 24:00 sata u trajanju od 30 dana u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske, za koje vrijeme ribari imaju pravo na potporu. 

Ona podrazumijeva dodjelu jednokratnih bespovratnih sredstava. Iznos naknade ovlaštenim osobama za plovilo izračunat će se primjenom formule: L = P*GT*d pri čemu je L  – ukupan iznos naknade za privremenu obustavu obavljanja ribolovnih aktivnosti po plovilu, P – iznos naknade po danu obustave za jedan GT, GT – ukupna bruto tonaža plovila za koje se obračunava naknada i d – broj dana obustave.

Konkretno bi to bilo ovako: Iznos naknade po danu obustave za jednu bruto tonu za ribolov plivaricom (P)

Plavoperajni ribolov

Ukupna duljina plovila (m)

Iznos naknade po danu obustave za 1 GT (EUR)

≥ 6 < 12

14.09

≥ 12 < 18

26.61

≥ 18 < 24

13.86

≥ 24 < 40

8.86

U Pravilniku stoji i da će naknada po članu posade iznositi 36 eura po danu suspenzije (bruto iznos) za osobe zaposlene na puno radno vrijeme, odnosno odgovarajući razmjerni iznos od 36 eura za osobe koje rade na pola radnog vremena. Dani tijekom privremene suspenzije u kojima član posade koristi bolovanje ili godišnji odmor ne ulaze u izračun naknade.

Između ostalog, navodi se i koje uvjete treba ispunjavati da bi se ostvarila naknada. Tako Za vrijeme trajanja privremene suspenzije moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • a) ribarsko plovilo mora imati valjanu dozvolu
 • b) ribarski brod mora biti u funkciji
 • c) iznimno od točke b) ovoga stavka, u slučaju da je plovilo bilo na pregledu za obnovu klase i Svjedodžbu o sposobnosti plovila, potvrdu Hrvatskog upisnika brodova o tijeku pregleda za obnova klase i Svjedodžba o sposobnosti za plovidbu
 • d) ribarsko plovilo mora biti upisano u Upisnik ribarske flote Republike Hrvatske
 • e) ribarsko plovilo mora imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenu tijekom posljednje dvije kalendarske godine koje prethode godini podnošenja Zahtjeva za potporu.
 • f) ribarsko plovilo mora biti ovlašteno za segment ribolova potegačom
 • g) ribarsko plovilo mora imati najmanje 51 posto ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu ribolova plivaricom plivaricom tijekom zadnje dvije kalendarske godine koje prethode godini podnošenja zahtjeva za potporu u odnosu na ukupnu ribolovnu aktivnost koju je to plovilo ostvarilo. tijekom istog razdoblja
 • h) članovi posade za koje se traži potpora moraju biti zaposleni kod imatelja povlastice za obavljanje poslova na ribarskom plovilu u skladu s člankom 2. stavkom 1. točkom b) ovoga Pravilnika, u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana. prije početka i za vrijeme trajanja privremene obustave, uzimajući u obzir točku i) ovog stavka
 • i) članovi posade za koje se traži podrška ne smiju obavljati druge poslove tijekom privremene suspenzije
 • j) privremena obustava ne smije se financirati nikakvim drugim javnim doprinosima
 • k) korisnik mora dati suglasnost za uvrštavanje na popis korisnika objavljen sukladno članku 49. stavak 3. Uredbe (EU) br. 2021/1060
 • l) nalaz terenske kontrole mora biti pozitivan.

Cjeloviti Pravilnik pročitajte ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 26. travnja.


Tagovi

Pravilnik Javno savjetovanje Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti Naknada Plivarice Srdelari Mjera I.9.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]