Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvakultura
  • 30.05.2015. 10:00

Pet milijuna eura za ribarstvo

Sredstva potpore za 26 projekata u akvakulturi ukupno iznose 5.010.000,00 eura, od čega 3.757.500,00 eura dolazi iz proračuna Europske unije, a 1.252.500,00 eura iz državnog proračuna RH.

  • 250
  • 20
  • 0

Nakon provedenog natječaja za provedbu mjere 2.1. Proizvodne investicije u akvakulturi iz Europskog fonda za ribarstvo, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je konačne odluke o dodjeli sredstava za 26 korisnika te time iskoristila 100% sredstava iz ukupne raspoložive omotnice za navedenu mjeru.

Sredstva potpore iznose ukupno 5.010.000,00 eura, od čega 3.757.500,00 eura dolazi iz proračuna Europske unije, a 1.252.500,00 eura iz Državnog proračuna RH.

Natječaj je proveden temeljem Operativnog programa za ribarstvo za programsko razdoblje 2007.- 2013. koji je izradila Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Izgradnja i obnova uzgajališta riba i školjkaša

"Ova mjera Europskog fonda za ribarstvo obuhvaća uzgoj riba i školjkaša u moru i u slatkim vodama, a njenom će se provedbom razvijati proizvodnja onih uzgojnih vrsta koje imaju tržišni potencijal, poticati modernizacija kroz obnovu i opremanje uzgojnih kapaciteta te jačati inovacije pomoću primjena novih tehnologija i materijala. Cilj projekata u akvakulturi je poticanje održivog razvoja akvakulture, diversifikacija proizvodnje i integracija uzgajališta u okoliš. Jedna od važnih stavki je i podrška tradicionalnom načinu uzgoja i unaprijeđenje sustava zaštite od divljih predatora" doznajemo iz Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riblje meso je na tržištu sve traženije

Riječ je o projektima u okviru kojih se ulaže u komercijalnu proizvodnju akvatičnih organizama namijenjenih prehrani ljudi, zatim projektima izgradnje i opremanja mrijestilišta i uzgajališta te objekata za maloprodaju, vodnih građevina, otpremnih centra, centra za pročišćavanje školjkaša kao i ulaganja u specijalizirana vozila, servisna plovila, teglenice, plutajuće objekte, pontone i radne strojeve.

"Krajnji cilj ove mjere je modernizacija postojećih uzgojnih kapaciteta u akvakulturi na način da se istovremeno unaprijedi profitabilnost sektora, ali i ispune zahtjevi očuvanja okoliša. Imajući u vidu sve veću potražnju za ribom i drugim vodenim organizmima na tržištu, a obzirom na trenutni status ribolovnih resursa u svijetu, razvoj ove djelatnosti je izuzetno važan" ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, uzgoj vodenih organizama u Republici Hrvatskoj obuhvaća uzgoj u moru i u slatkim, kopnenim vodama. Marikultura Republike Hrvatske uključuje uzgoj bijele i plave ribe te školjkaša. Ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko 12.000 tona, vrijednost koje je oko 876 milijuna kn odnosno 120 milijuna eura.


Tagovi

Mjera 2.1 Akvakultura Europski fond za ribarstvo Proračun Uprava ribarstva Ribe Školjkaši More Slatke vode Akvatični organizmi Ministarstvo poljoprivrede Marikultura Bijela i plava riba Agencija za plaćanja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!