Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Izlov tune
  • 09.01.2016. 12:40

Ove godine ćemo loviti više tune

Ribolov tune plivaricama tunolovkama dozvoljen je od 26. svibnja do 24. lipnja, a izlovna kvota je nešto veća. U tunolovu smiju sudjelovati 23 plovila.

Foto: nautilus.hr
  • 308
  • 23
  • 0

Hrvatski ribari za ovu godinu imaju ukupnu izlovnu kvotu za tunu od 551,22 tone, što je 90,06 tona više nego u prošloj godini, proizlazi iz Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu tune.

Taj je pravilnik Ministarstva poljoprivrede objavljen u Narodnim novinama, a njime se propisuje državna kvota, trajna individualna kvota u gospodarskom ribolovu (plivaričarski i udičarski) te kvota za sportski i rekreacijski ribolov, način provođenja mjere obustave ribolova nakon ispunjenja ukupne ili individualne kvote, dozvoljeni alati i oprema, mjere upravljanja kapacitetom ribolovne flote za ulov, vremenska zabrana korištenja pojedinih ribolovnih alata, uzgoj tune, itd.

Izlov tunolovkama od kraja svibnja do kraja lipnja

Pravilnikom su utvrđene i kvote za negospodarski ribolov, odnosno utvrđena je kvota za rekreacijski ribolov trofejnih primjeraka i ona u ovoj godini iznosi 3,84 tone te kvota za sportski ribolov koja iznosi 2 tone.

Ribolov tune plivaricama tunolovkama dozvoljen je od 26. svibnja do 24. lipnja, a ribolov tune udičarskim alatima u gospodarskom ribolovu od 1. travnja do 31. prosinca, odnosno u oba slučaja do iskorištenja dodijeljene godišnje izlovne kvote unutar tog razdoblja.

Pravilnikom je zabranjen ulov, zadržavanje na plovilu, prekrcavanje, iskrcaj, prebacivanje, prijevoz, skladištenje, prerada, prodaja, izlaganje i nuđenje na prodaju tuna ulovne veličine manje od 30 kilograma ili vilične duljine manje od 115 centimetara.

Najviše 23 plovila sudjeluju u tunolovu

Iznimno, kod ribolova tune okružujućim mrežama plivaricama tunolovkama, u svrhu uzgoja u Jadranu, najmanja ulovna veličina iznosi 8 kilograma ili vilične duljine veće od 75 centimetara.

Gospodarski ribolov tune smije se obavljati samo plovilom na koje je izdana povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova. U 2016. u ribolovu tune smiju sudjelovati ukupno 23 plovila.

Uzgojni kapacitet tuna oko 8 tisuća tona

Pravilnikom je ukupni uzgojni uzgojni kapacitet tuna ograničen na onaj prijavljen Međunarodnoj komisiji za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) na dan 1. srpnja 2008. godine i iznosi 7.880 tona.

U ovoj godini ukupna ulazna količina tuna na uzgajališta ne smije biti veća od 2.947 tona, a rasporedit će se sukladno kriterijima koje će odlukom propisati ministar.

Foto: nautilus.hr


Tagovi

Gospodarski ribolov Tuna Kvota Izlov tune Rekreacijski ribolov Udičarski ribolov


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas smo na krškim pašnjacima ... tisuću ličkih pramenki oko nas, ali stanu sve u kadar.