Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Akvakultura
 • 17.02.2021. 13:30

Otvoreno savjetovanje za Mjeru II. 13. Osiguranje akvakulturnih stokova

Novi Pravilnik o načinu dodjele potpora donosi se u svrhu usklađivanja s pravnom osnovom te u svrhu dodatnih pojašnjenja i unaprjeđenja s ciljem smanjenja administrativnog opterećenja korisnika.

Foto: bigstock/ thephotoholic
 • 119
 • 252
 • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje na temu Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere II.13. Osiguranje akvakulturnih stokova.

Novi Pravilnik, navode, donosi se u svrhu usklađivanja s pravnom osnovom te u svrhu dodatnih pojašnjenja i unaprjeđenja s ciljem smanjenja administrativnog opterećenja korisnika.

Predmet potpore je naknada za premiju osiguranja na temelju ugovora o osiguranju akvakulturnih stokova koji nadoknađuju ekonomske gubitke uzrokovane prirodnim nepogodama, iznenadnim promjenama kvalitete i količine vode za koje gospodarski subjekt nije odgovoran, bolestima u akvakulturi za koje gospodarski subjekt nije odgovoran ili kvarovima ili uništenjem proizvodnih objekata za koje gospodarski subjekt nije odgovoran.

Za ostvarivanje potpore moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • korisnik mora biti nositelj važeće dozvole za akvakulturu
 • moraju biti ispunjeni uvjeti i kriteriji iz članka 3. ovoga Pravilnika
 • premija osiguranja koja je predmet potpore ne smije biti financirana nikakvim drugim javnim izdacima
 • operacija ne smije biti fizički završena ili provedena u cijelosti u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu odnosno premija osiguranja ne smije biti plaćena u cijelosti te polica osiguranja mora biti važeća u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu
 • korisnik mora imati podmirene financijske obveze prema Državnom proračunu Republike Hrvatske po osnovi javnih davanja
 • ne smije biti u stečaju, predstečajnom postupku, likvidaciji ili blokadi
 • ne smije biti u sukobu interesa s osiguravateljem
 • iznimno, u slučaju mogućeg sukoba interesa, korisnik je dužan na odgovarajući način dokazati da nije ugroženo nepristrano i objektivno poslovanje, tj. da se poslovanje korisnika i osiguravatelja odvija u skladu sa normalnim tržišnim uvjetima te da ne dovodi do davanja ekonomske prednosti i korisnika i osiguravatelja
 • korisnik mora dati suglasnost za uvrštavanje u popis koji se objavljuje u skladu sa člankom 119. stavkom 2. Uredbe (EU) 508/2014.

Iz Ministarstva podsjećaju kako se ova mjera provodi od 2016. godine kada je objavljen trenutno važeći Pravilnik, a koji je trajno otvoren za podnošenje zahtjeva za potporu (isti se podnose jednom godišnje).

Više informacija o savjetovanju možete pogledati ovdje.

"Ne mijenjaju se osnovni uvjeti i kriteriji za dodjelu potpore već podrazumijeva izmjene i dopune relevantnih odredbi u svrhu usklađivanja sa izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi koje su stupile na snagu u prosincu 2020. godine, a vezano za akte koji se donose na temelju Pravilnika“, pojašnjavaju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Akvakultura Mjera ii.13 Stokovi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prvi dan proljetnog sajma u Gudovcu je iza nas :)