Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivo ribarstvo
  • 11.11.2021. 16:30

Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju odlučila - Jabučka kotlina trajno zaštićena

To je dobitna situacija, morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova, istaknuli su iz WWF Adria.

Foto: Blanka Kufner/ilustracija
  • 1.578
  • 45
  • 0

Posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna, odlučeno je na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM). 

"To je dobitna situacija, morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova", istaknuli su iz WWF Adria.

Kako je na sjednici istaknuo Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji, dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama.

"Na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva", naglasio je i dodao kako sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo snabdijevati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno. 

Predrag Matić: Jabučka kotlina najbolji je primjer revitalizacije ribljeg fonda

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse.

"Ovo je veliki korak prema održivoj budućnosti ribarstva, ali i sjajan primjer za uspostavu ovakvih novih područja, kako na Jadranu tako i na cijelom Sredozemlju", poručili su iz WWF-a.


Tagovi

Jabučka kotlina Održivo ribarenje WWF Mosor Prvan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo