Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali ribari
  • 02.02.2014. 17:53

Od 1. ožujka zabranjuje se mali ribolov

Direktivom iz Europske unije od 1. ožujka u Hrvatskoj se briše kategorija „mali ribolov“ i zabranjuje im se lov mrežama

Foto: freepik.com
  • 634
  • 82
  • 0

Hrvatski ribari u primorskim gradovima žive od mora i koriste mreže već stoljećima, ali tradicija ce uskoro biti prekinuta zbog zakona Europske Unije. Od 1. ožujka 2014., ribari više neće smjeti koristiti ribarske mreže za svoje vlastite potrebe. Novi zakon razumljivo nije prošao dobro među ribarima na hrvatskim otocima i obali. Odluka je šokirala domaće stanovništvo, koje kaže da mreže nemaju nikakvog utjecaja na količinu ribe.

"Potrebno je pronaći rjesenje, ovo je tradicija (ribarenje mrežom) i ne prelazi nikakve mjere, zakon je apsurdan. Tu nema logike", smatraju ribari koji kažu da ribare mrežom cijeli svoj život, kao sto su to činili i njihovi preci.

Veliki je ovo udarac za sve ribare koji su mrežama lovili ribu za svoje potrebe i od nje nisu imali veću materijalnu korist. Iz resornog ministarstva poručuju nezadovoljnim ribarima da im ostaju udice, parangal i osti za lov iz hobija. Lov s mrežom, osim profesionalnim ribarima, dopušten će biti samo starijima od 60 godina čija mjesečna primanja nisu veća od 1660 kuna i čiji ulov ne prelazi 220 eura. Veliki je ovo šok i za Neretvane, koji su oduvijek vezani uz ribolov.

Ukidanje malog ribolova, što se dugo najavljuje, korak je ka ukidanju crnog tržišta ribe na kojem nedostaje jačeg sustavnog nadzora, a oko 13.000 tzv. malih ribara do kraja će se godine morati preorijentirati u profesionalce ili pak sportske ili rekreativne ribolovce.

Foto: freepik.com


Tagovi

Zabrana Mali ribolov Mreže Crno tržište Tradicija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs